Sakari Topelius kirjoitti sadun Turun linnan tonttu-ukosta vuonna 1849. Tonttu-ukon tarina jatkuu uudessa, Nina Lepokorven kirjoittamassa ja Kirsi Haapamäen kuvittamassa kirjassa Tonttu-ukko tarinoi.

Nina Lepokorpi: Tonttu-ukko tarinoi

Kuvitus: Kirsi Haapamäki
Toim. Sanna Kupila
Turun museokeskuksen julkaisuja 73
58 s.
Ovh. 13 €

Kirjaa on saatavilla 

Turun linnan museokauppa Fataburista
Linnankatu 80
puh. 02 262 0303

E-kirjakauppa Ellibsistä

Turun linnan tonttu-ukko on Suomen kaikkien tonttujen kantaisä, haltiatonttu, joka on yhtä vanha kuin linna. Kärttyinen, mutta hyväsydäminen ukko liikkuu näkymättömänä kodissaan paikkaillen ja korjaillen, ottaen talteen linnan asukkaiden ja vierailijoiden unohtamia esineitä, jotka hänen aarrekammiossaan muuttuvat kullanhohtoisiksi. Kerran tai pari vuodessa tonttu kääntää lakkinsa nurin ja muuttuu näkyväksi, silloin voi linnassa nähdä pitkäpartaisen hahmon liikkuvan saleissa ja portaikoissa.

Tonttu-ukko seikkailee myös 2000-luvulla

Nyt Turun linnan tonttu muistelee tapahtumia ja seikkailujaan menneiden vuosisatojen ajalta. Ja muisteltavaa riittää. Ovathan Tonttu-ukko ja Murri-kissa seurannut Juhana Herttuan hovielämää 1500-luvulla ja tutustunut kreivi Pietari Brahen herkkuihin 1600-luvulla. Tutuiksi tontulle ovat tulleet myös linnan palvelusväen touhut ja muhkeat ruokavarastot, vaikka toisinaan tonttu-ukko herkuttelee hämähäkeillä onttotornissaan. Tonttua kummastuttavat myös 2000-luvun muoti-ilmiöt; nykyisin naiset näyttelevät sääriään, mutta ennen vanhaan se oli miesten etuoikeus!

Kirjassa on 15 lyhyttä tarinaa, joiden kautta Turun linnan arkielämä herää henkiin ja sitä katsellaan uudesta näkökulmasta tontun silmin. Lue ja hämmästy.