Saaristomeren suojelua edistävä Symbiosis-monumentti on löytänyt lopullisen, pysyvän sijoituspaikkansa. Taiteilija Stefan Lindforsin entiselle kotikaupungilleen lahjoittama taideteos on jatkossa nähtävillä Forum Marinumin aukion rannassa ja Suomen Joutsenen välittömässä läheisyydessä. Teoksella on kerätty Saaristomeren hyväksi jo 100 000 euroa. Teoksen pintaan kiinnitettiin tiistaina lahjoituslaatat numeroilla 1000 ja 1001.

Mikä on Symbiosis?

Symbiosis-monumentti on taiteilija Stefan Lindforsin veistos, jolla kerätään varoja Saaristomeren Suojeluun. Sen mitat ovat 8 x 4,5 x 2,5 metriä, materiaali on haponkestävä teräs. Teoksen paljastivat Turun Itämeri-päivillä kesäkuussa 2014 Suomen ja Viron pääministerit Jyrki Katainen ja Taavi Rõivas.

Mukana Symbiosis-yhteistyössä ovat olleet seuraavat yritykset:

  • Teräslevymateriaalit: Outokumpu Oyj
  • Laattojen leikkaaminen: Suomen Vesileikkaus Oy
  • Laattojen nimikointi: LMP-Merkkaus Oy
  • Teoksen kuljettaminen: Pernotrans Oy
  • Lahjoittajalaattojen hitsaaminen: Mesekon Oy
  • Kampanjan julkistaminen ja markkinointi: Merikeskus Forum Marinum, Primeo Oy, K-Citymarketit, TOK:n Prismat, tavaratalo Wiklund ja Ostokset-lehti, Mainostoimisto KMG Turku, Finepress Oy, Turun kaupunki, Varsinais-Suomen Yrittäjä –lehti, Hufvudstadsbladet, Åbo Underrättelser, Pargas Kungörelser, Nytt, Turku Energia – Valopilkku, Turkuposti, Turkulainen ja Aamuset

Stefan Lindforsin ajatuksena on herättää ihmiset yhteistyöhön meren kanssa, suojelemaan ainutlaatuista Saaristomerta. Myös teos itsessään kuvaa Lindforsin ajatusta: Symbiosis on ulkonäöltään yhdistelmä saariston tunnusomaisimpia luontokappaleita, kalaa ja lintua sekä merta. Nimi Symbiosis merkitsee yhteiseloa ja keskinäistä vuorovaikutusta, josta hyötyvät kaikki osapuolet. Nimikoitu laatta on merkki yhteisestä suojelusitoumuksesta. Taiteilija on ylpeä siitä, että hän kiinnittää jokaisen laatan teokseen itse. 

- Halusin luoda veistoksen jossa lahjoittajat olisivat aidosti osaa teoksen taiteellista kokonaisuutta, eikä ainoastaan "kylttirivinä" patsaan kivijalassa. En tosin kuvitellut että näin moni suomalainen olisi kiinnostunut osoittamaan huolensa meremme hyvinvoinnista. Hyvä näin, koska ihminen on sairaan meren ainoa toivo, hän sanoo.

Symbiosiksen "suomuja ja sulkia", haponkestäviä teräslaattoja myydään yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteisöille. Tuotto ohjataan Saaristomeren Suojelurahaston kautta Saaristomeren konkreettisiin suojelutoimiin. Tähän mennessä on saatu kasaan jo 100 000 euroa. Tänään kiinnitetty tuhannes lahjoituslaatta on kuitenkin vasta alku; kampanjan tavoitteena on kerätä yhteensä noin 3500 laattaa teoksen pintaan.

Lahjoituslaatat numeroilla 1000 ja 1001 olivat Hannan ja Erkin 20-vuotislaatta sekä Margareta Huldenin nimilaatta. Stefan Lindfors ja Kari Hellsberg kiinnittivät laatat tiistaina 13.10.2015.

Saaristomeren Suojelurahaston kampanjajohtaja Kristian Miettinen iloitsee Symbiosiksen saamasta vastaanotosta.

- Kaikki Symbiosis-teoksen synnyttämisessä työ- ja materiaaliahjoituksista lähtien on sujunut erinomaisesti. Nimilaattoja Symbiosikseen ostetaan käytännössä joka päivä. Tämä kertoo asiamme eli Saaristomeren kunnostamisen tärkeydestä. Nyt kampanjoimme nimilaattoja pitkäaikaiseksi joululahjaksi: oma, läheisen, yhteisön tai yrityksen nimi logoineen kestävät haponkestävässä laatassa pitkään ja ovat ihailtavana komeassa kulttuuriympäristössä Aurajoen rannalla, Miettinen sanoo.

www.saaristomerensuojelurahasto.fi/symbiosis