Edelläkävijäkaupungit Turku, Forssa, Jyväskylä, ja Lappeenranta ovat saavuttaneet resurssiviisauden edistämisessä merkittäviä tuloksia. Kasvihuonekaasupäästöjä on vähennetty nopeasti ja kiertotalousratkaisuja toteutettu. Kaupungit myös oppivat toisiltaan ja kehittävät uudenlaista tapaa ohjata kehitystään.

Miten Turku saa resurssiviisaudesta lisää elinvoimaa? Paikalliset toimijat kertovat videolla kaupungin kestävän kehityksen saavutuksista ja tulevaisuuden suunnitelmista.

 

Lue lisää resurssiviisaista kaupungeista:

Resurssiviisaat kaupungit pyrkivät vahvistamaan aluetaloutta ja työllisyyttä, luomaan yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä parantamaan asukkaiden hyvinvointia samalla kun ympäristön tila kohenee. Kaupunkien ympäristötavoitteet ovat kovia: ne pyrkivät hiilineutraaleiksi ja jätteettömiksi sekä muutenkin yhden maapallon kantokyvyn mukaiseen toimintaan.

Turusta hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä

Turku on 2000-luvun aikana vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjään suhteellisesti eniten Suomen suurista kaupungeista – kokonaispäästöjä yli 20 % ja asukaskohtaisesti laskettuna melkein 25 %. Turun tavoitteena on tulla täysin hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2040 mennessä.

Turun ohella myös Lappeenrannassa on merkittävästi satsattu uusiutuvaan energiaan ja vähennetty kasvihuonekaasupäästöjä. Lappeenrannan teknillisen yliopiston kampusalue on myös valittu maailman ekologisimmaksi.

Forssassa taas on kehitetty merkittävästi kiertotaloutta, ja kaupungissa esimerkiksi hyödynnetään maatalouden sivutuotteita kattavasti elintarviketeollisuuden käyttöön ja bioenergian tuotantoon.

Jyväskylän Kangas kirittää Turun Skanssia

Jyväskylä puolestaan on saavuttanut merkittävät säästöt ulkovalaistuksessa ja aloittanut Kankaan vanhan paperitehdasalueen rakentamisen uudeksi resurssiviisaaksi kaupunginosaksi. Turun Skanssi-hanke onkin saanut Jyväskylän Kankaasta yhteistyön myötä hyvä sparraajan.

Fisu-verkoston kaupunginjohtajia ja asiantuntijoita kokoontui Turussa 12.11.

Resurssiviisaus mahdollistaa uuden tavan johtaa aluetta

Resurssiviisauteen pyrkivät kaupungit edistävät koko paikallisen yhteisön kestävää kehitystä. Asukkaat, järjestöt, yritykset ja oppilaitokset ovat päässeet aktiivisesti osallistumaan kehitystyöhön työpajoissa ja lisäksi kokeilukulttuuria hyödynnetään uusien toimintatapojen pilotoinnissa. Kaupunkisuunnittelulla luodaan edellytyksiä kestävien valintojen tekemiselle, ja hankintojen ja infrastruktuurin kehittämisen avulla kannustetaan yrityksiä luomaan uusia kilpailukykyisiä ratkaisuja.

FISU-verkoston kaupungit ja niiden resurssiviisaustyötä tukeva palvelukeskus kokoontuivat Turussa torstaina 12.11. Syke ja Motiva muodostavat FISU-palvelukeskuksen, joka myös arvioi resurssiviisauden indikaattorien kehitystä kunnissa. Resurssiviisauden toimintamalli on kehitetty Sitran ja kaupunkien yhteishankkeissa.