Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi 2016 on julkaistu. 225-juhlavuoden jälkeen orkesteri heittäytyy kepeämpiin tunnelmiin ja kevään aikana tutustutaan myös vaativiin järkäleteoksiin.

Turun filharmonisen orkesterin kevätkausi 2016 on julkaistu. 225-juhlavuoden jälkeen orkesteri heittäytyy kepeämpiin tunnelmiin ja kevään aikana tutustutaan myös vaativiin järkäleteoksiin. Kevätkaudella koetaan idän mystisiä sävyjä, titaanisia järkäleteoksia, klassikkohittejä ja riipivän kaunista romantiikkaa. Kamarimusiikkikonserteissa kuullaan jousi- ja puhallinyhtyeiden taidonnäytteitä. Kevään aikana päästään myös useisiin juhlatunnelmiin ja kauden huipentaa Leif-gaala toukokuussa.

O Fortuna!

Kevätkausi alkaa väkevällä Carmina Burana -suurproduktiolla torstaina 14.1. ja perjantaina 15.1. klo 19 Konserttitalossa. Carl Orffin kuuluisa näyttämökantaatti perustuu keskiaikaiseen Carmina Burana -kokoelmaan kuuluviin runoihin. Teos yhdistelee mystiikkaa ja maagista kuvastoa maallisiin aiheisiin: ylellisyyteen, varallisuuteen sekä elämän katoavaisuuteen. Konsertit johtaa mahtipontisista konserttikokonaisuuksistaan tunnettu ylikapellimestari Leif Segerstam. Konserttitalon lava täyttyy ääriään myöten kun orkesterin ja kapellimestarin lisäksi lavalle nousevat solistit Kaisa Ranta, Dan Karlström ja Ville Rusanen sekä kuorot Chorus Cathedralis Aboensis ja Puolalan Cantitare ja Piccolo. Spektaakkeli kruunataan Timo Ollilan valosuunnittelulla.

Titaanisia järkäleteoksia

Kauden aikana kuullaan useita taidemusiikin merkittävimpiä suurteoksia. Helmikuu avataan torstaina 4.2. ja perjantaina 5.2. Antonio Vivaldin teoksella Vuodenajat. Teoksen tulkitsee viulisti Minna Pensola. Tomas Djupsjöbackan johtamassa konsertissa kuullaan lisäksi Samuel Barberin Adagio jousille ja Modest Musorgskin Näyttelykuvia. Maaliskuussa puolestaan koetaan yksi vaikeimmista sellokonsertoista, Krzysztof Pendereckin sellokonsertto nro 2, orkesterin soolosellisti Roi Ruottisen tulkitsemana. Konsertissa kuullaan myös Gustav Mahlerin titaaninen 1. sinfonia. Pääsiäiskonsertissa perjantaina 25.3. Leif Segerstam ja solistit Hanna-Leena Haapamäki, Essi Luttinen, Jussi Myllys ja Nicholas Söderlund sekä kuoro Chorus Cathedralis Aboensis esittävät Wolfgang Amadeus Mozartin vavahduttavan Requiemin, jota pidetään tunnetuimpana sävellettynä sielunmessuna. Huhtikuun järkäle taas on Antonín Dvořákin hittisinfonia nro 9, joka on käynyt kuussakin vuonna 1969. Perjantain 22.4. konsertissa kuullaan lisäksi Kalevi Ahon patarumpukonsertto orkesterin patarumpujen äänenjohtaja Ari-Pekka Mäenpään kantaesittämänä.

Viihdettä, yllätyksellisyyttä ja romantiikkaa

Säkenöivä Diandra kuullaan torstaina 7.4. ja perjantaina 8.4. James Bond -agenttitunnelmissa Antti Rissasen johtamassa konsertissa. Yllätyksellisyyttä, eriskummallisia harmonioita ja jännittäviä vaikutteita Itä-Euroopasta ja Arabiasta tarjoillaan torstaina 14.4. Konserttitalossa. Klarinetisti Kari Kriikku johdattaa filharmonikot ja yleisön Orient Expressin matkaan ja kuulemme mm. tangoa, fadoa ja vaikutteita klezmer-musiikista. Vappukonsertissa 1.5. iskelmämusiikin tähdet Annika Eklund ja Mikael Konttinen heittäytyvät suomihittien maailmaan. Toukokuu on omistettu romantiikalle. Torstaina 28.4. ja perjantaina 29.4. Konserttitalossa kuullaan Ludwig van Beethovenin tunnetuimmat teokset, viulukonsertto D-duuri ja sinfonia nro 7 joka on tunnettu myös useista elokuvista. Teokset tulkitsee viime vuonna Mozart-ohjelmistolla yleisön valloittanut kapellimestari-viulisti Julian Rachlin.

Gaalaa ja juhlia

Juhlatunnelmia kuuluu myös vuoteen 2016. Ylikapellimestari Leif Segerstam johti ensimmäistä kertaa filharmonikoita Turussa 19.5.1966. Nyt samana päivänä tasan 50 vuotta myöhemmin, torstaina 19.5.2016, palaamme mahtipontisen Leif-gaalan aikana Segerstamin musiikkielämän moninaisiin vaiheisiin. Historian siivet havisevat juonnetussa konsertissa kun kuulemme Segerstamin musiikkiuran kohokohtia. Konsertin solisteina ovat sopraano Susanna Andersson ja baritoni Waltteri Torikka. Lisäksi kevään aikana juhlitaan torstaina 11.2. 20-vuotiasta Katedraali soi! -festivaalia Tuomiokirkossa urkusolisti Jan Lehtolan kanssa, joka kantaesittää Mikko Heiniön Urkukonserton. Maaliskuussa puolestaan puhaltimilla on aihetta juhlaan kun valtakunnalliset puhallinpäivät pidetään Turussa. Puhallinpäivät avaa Turun filharmoninen orkesteri perjantaina 11.3. Konserttitalossa maailman johtaviin käyrätorvisolisteihin kuuluvan Radovan Vlatkovićin kanssa ja päättää sunnuntaina 13.3. Sigyn-salissa veijarimainen Helten Brass Ensemble.

Kauden koko ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tfo.fi. Paperinen esite on noudettavissa mm. Konserttitalolta ja lipunmyyntipisteistä.

Selaa: TFO:n kausiesite

Kevätkauden liput tulevat myyntiin torstaina 19.11.2015. Kausikortit ovat myynnissä 16.11.2015–29.1.2016.