Turun Kirjastosilta liittyy maailmanlaajuiseen ketjuun julkisia rakenteita ja rakennuksia, jotka valaistaan oranssiksi keskiviikkona 25.11. Kyseessä on YK:n kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Turun Kirjastosillan valot loistavat oransseina keskiviikkona kello 16.30 – 24.00. Valaisun järjestää YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin Turunmaan paikallistoimikunta yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Toimikunnalla on myös muuta ohjelmaa sillan kirjastopuoleisessa päässä.

Turun kaupunki valaisee Kirjastosillan tänä vuonna erityisvärein vielä itsenäisyyspäivänä 6.12. ja uudenvuoden aattona 31.12. Muita valaisuja ei enää loppuvuonna tehdä.

Kirjastosiltaa on hyödynnetty teema- ja erikoispäivinä viime aikoina maanantaina 16.11. Pariisin terrori-iskun uhrien muistamiseksi sekä keskoslasten päivänä tiistaina 17.11.

Siltojen ja rakennusten valaisulle periaatteet

Kirjastosillan erikoisvalaisu on Turun kaupungille uusi kaupunkikuvallinen elementti. Siksi sen ja myös muiden kaupungin merkittävien rakennelmien  ja rakennusten valaisuperiaatteet ja toimintamalli määritellään loppuvuoden aikana.

-Periaatteet tuodaan Turun kaupunginvaltuuston päätettäviksi alkuvuodesta 2016. Samassa yhteydessä määritellään myös ne juhlapäivät ja yleishyödylliset tapahtumat, joiden yhteydessä siltoja ja julkisia rakennuksia valaistaan, kertoo Turun infrapalveluiden johtaja Tapio Siirto.

Turun kaupunki tulee esittämään, että siltoja ja rakennuksia valaistaan vain yleishyödyllisissä tarkoituksissa. Kaupalliseen käyttöön valaisulupia ei anneta.

Periaatteiden määrittelyyn yhteydessä päätetään sillan ja rakennusten valaisuille myös hinnat ja sen, miten kaupunki osallistuu valaisun kustannuksiin osana kaupunkimarkkinointia.

Tähän asti tehdyistä valaistuksista kaupunki ei ole perinyt maksua. Keskoslasten päivänä sillan valaisun sponsoroi Turku Energia. Trikolorin ja YK:n oranssin päivän valaisu maksetaan kiinteistöliikelaitoksen budjetista osana valaistuksen testaamista. Kirjastosillan valaisusta on syntynyt suunnittelu-, ohjelmointi- ja työkuluja arviolta 1 000 euroa kultakin kerralta.