Miia Ruohonen järjestelee kaupan hyllyjä tottunein ottein. Välillä joku asiakkaista tarvitsee apua tavaran etsimisessä ja kun ystävällisesti hymyilevä Miia on lähellä, apu löytyy nopeasti.

Miia Ruohosen (vas.) pääasiallinen tehtävä on kaupan hyllyjen järjestely. Kuvassa Miia työkaverinsa Jenni Yllikaisen kanssa.

K-Market Puhakassa reilut pari vuotta työskennellyt Miia Ruohonen (28) on moneen ikätoveriinsa nähden onnekas. Hän aloitti nykyisen työnsä määräaikaisella palkkatuella, mutta kuuluu nykyisin vakituisten palkkalistoille.

- Lähinnä laitan tavaroita hyllyyn, se on päähomma enimmäkseen, hän selvittää toimenkuvaansa.

Ruohonen on etevä muussakin kuin hyllyjen järjestämisessä. Viiden vuoden taideopinnot ja Varsinais-suomen kehitysvammainen taiteilija 2012 -titteli ovat siitä todisteena.

- Olemme toivottaneet asiakkaillemme hyvää joulua hänen kuvillaan. Olemme näin tuoneet esiin, että meillä on joukossamme tällainen taiteellinen lahjakkuus, Ruohosen esimies, kauppias Maria Puhakka kertoo silminnähden ylpeänä.

Kaupasta löytyi ammatti

Myös työstään Ruohonen saa pelkkää kiitosta. Tunnollisuus, sopimuksista kiinni pitäminen ja hyvä työn jälki toistuvat esimiehen puheissa.

Ruohosella on neljä neljän ja puolen tunnin työpäivää viikossa. Hän kuvaa työtään toteamalla, että ”ihan kivaa puuhaa”. Tärkeintä kuitenkin on, että saa olla työssä.

- Työ kuin työ, kuuluu naisen motto.

Sekin on mahdollista, että kaupasta on löytynyt Miialle ammatti.

- Eihän sitä varmaksi tiedä, mutta kyllä se ainakin tällä hetkellä siltä vaikuttaa, hän miettii.

Yrittäjälle mahdollisuus

Maria Puhakka löysi Ruohosen K-Kauppiasliiton Toisenlaisia tuloksentekijöitä -projektin kautta.

- Innostuin heti, sillä olen aina ajatellut, että kaikilla ihmisillä on oikeus olla mukana yhteiskunnassa, hän toteaa.

Ruohosen työpanos on helpottanut merkittävästi kaupan arjen sujumista.

- Lisäksi Miia on rikastuttanut työyhteisöämme. Hänen kauttaan olemme saaneet mahdollisuuden tutustua toisenlaiseen tapaan nähdä maailmaa.

Puhakka on yllättynyt lehtitiedosta, jonka mukaan vain kaksi turkulaista yrittäjää tarjoaa töitä kehitysvammaiselle henkilölle. Hän kannustaa useampiakin tarttumaan rohkeasti tilaisuuteen.

- Tämä on yrittäjälle mahdollisuus. Eikä tarvita edes isoa yritystä, ei sellaista ole meilläkään, mutta silti voimme tarjota yhden osa-aikaisen työpaikan.

Teksti ja kuva: Liisa Tapanen

Työhönvalmentaja on kanssakulkija

Ammatillisten opintojen suorittamisen jälkeen Miia Ruohonen hankki työkokemusta työtoiminnan piirissä. Työpaikkana oli silloinkin kauppa ja tukena Turun kaupungin kehitysvammapalveluiden työhönvalmentaja Tarja Ahonen.

- Kun Miian työtehtävät alkoivat jo sujua, TE-keskus selvitti palkkatukiasian ja Miia pääsi aloittamaan osa-aikaisena K-Market Puhakassa, Ahonen kuvaa Ruohosen työhistorian kulkua.

Ahosen ja Ruohosen yhteistyö jatkuu edelleen. Työhönvalmentaja on myös työnantajan käytettävissä.

Kauppias Maria Puhakka kuvaa kaupungilta tulevaa tukea korvaamattomaksi. Halutessaan yrittäjä saa työhönvalmentajalta apua myös työllistettävän toimenkuvan suunnittelussa.

- Tarja on ollut mukana kuviossa Miian alkuhaastattelusta lähtien. Kun työ sitten alkoi, hän oli parin päivän ajan Miian kaverina täällä kaupassa ja auttoi muun muassa työhön perehdyttämisessä.

Osatyökykyisen työllistämisestä kiinnostunut voi ottaa yhteyttä kaupungin työhönvalmentajiin Tarja Ahoseen, p. 044 9074 891 tai Helena Pelkoseen, p. 050 5771 973.

Jos yrittäjälle sopivaa työnhakijaa ei ole tarjolla yhteydenoton hetkellä, yrittäjään otetaan yhteyttä, kun sellainen löytyy. 

Teksti on julkaistu 4/2015 Turkuposti-lehdessä.