Lehmusvalkaman hyvinvointikeskus tarjoaa monenlaisia käsillä tekemisen mahdollisuuksia niin aloittelijoille kuin jo pitkään erilaisia käsitöitä harrastaneille. Käsitöistä ompelu, vaatteiden korjaaminen, askartelu, kangaspuilla kutominen, puutyöt ja moni muu keräävät innokkaita eläkeläisiä osallistumaan.

Loimien väliin pujotetaan paperinarua

Omia materiaaleja voi hyödyntää, korjata vanhaa tai tehdä ihan uutta.

Jos kangaspuilla kutominen kiinnostaa ja varastoista löytyy vanhoja matonkuteita, Lehmusvalkamassa niistä voi tehdä vaikka maton. Taitoa voi olla jo valmiina tai kangaspuiden käytön saloihin on mahdollisuus saada opastusta. Mattojen lisäksi kudotaan erilaisia liinoja ja ryijyjä. Myös paperinaru ja vanha videonauha päätyvät kangaspuiden loimien väliin. Materiaalit voi myös ostaa Lehmusvalkamasta.

– Mattojen ja liinojen kutomisesta emme veloita muuta kuin loimen ja materiaalin hinnan. Myös omia matonkuteita tai lankoja voi käyttää, kertoo askartelunohjaaja Yvonne Pentti.

Alakerrasta kuuluu kovempi pauke. Kangaspuut ovat isompia ja loimet leveämpiä, täällä kudotaan mattoja. Kevät ja pääsiäinen ovat tulossa ja siinä onkin hyvä syy, miksi myös Mervi Leponiemen keltainen matto edistyy hyvää vauhtia. Valmiina kahden metrin mittaan yltävä matto syntyy omista vanhoista matonkuteista.

Hän on käynyt Lehmusvalkaman käsityökeskuksessa noin kolme vuotta, siitä alkaen, kun hän jäi eläkkeelle. Matka taittuu keskustassa olevasta kodista nopeasti bussilla.

   

Laukun materiaalina on käytetty vanhaa videonauhaa ja se on kudottu kangaspuilla

Lisää miehiä kutomaan ja naisia puutöihin

Ohjaajat Yvonne Pentti ja Mariia Sakala kertovat, että uusia ideoita askarteluun ja kutomiseen löytyy esimerkiksi internetistä. Myös vanhojen materiaalien kierrätys huomioidaan ohjeita mietittäessä.

   

Mervi Leponiemen matto valmistuu vauhdilla

Puupuolelta puolestaan kuuluu sirkkelin ääni. Taulu saa pian uudet kehykset.

Myös vanhat tuolit ovat saaneet uuden elämän verhoilun avulla. Isommat ja kotoa tuodut omat materiaalit voi jättää omalle hyllylle odottamaan seuraavaa käyntikertaa.

– Kaikkien laitteiden käyttöön järjestetään myös lyhyt perehdytys, Yvonne Pentti kertoo. 

– Toivomme tietenkin myös useampia miehiä kutomaan ja naisia taas kokeilemaan puutöitä.

Ja uudet kävijät ja harrastajat ovat aina tervetulleita mukaan. Monet ovat tulleet ensin kutomaan yhden maton, mutta pian käsitöistä tuleekin harrastus ja käynneistä voi tulla jos ei päivittäisiä niin ainakin viikoittaisia.

– Myös vertaisohjaajat ovat tervetulleita mukaan erityisesti askartelun pariin, kertoo Lehmusvalkaman esimies Auli Toppinen.

Toistaiseksi Lehmusvalkaman tiloissa on toimintaa arkisin noin kahdeksasta neljään.

– Kaupunki on jo selvittänyt yhdistysten ja järjestöjen kiinnostusta vuokrata tilojamme laajempaan, esimerkiksi kesäisin tai viikonloppukäyttöön. Katsotaan, miten asia etenee, Toppinen jatkaa.

   

Ritva-Kyllikki Vilander-Kurki on myös harrastanut Lehmusvalkamassa jo usean vuoden käsitöitä.

Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksen käsityö-, kudonta- ja puutyökeskus

Karviaiskatu 7

p. 02 262 5029

Bussit 9,12, 99, Palvelulinja 1

Kudontaa kangaspuilla ma–to klo 9.00–15.00, aloittelijoille ja konkareille

Puutyöt ma–to klo 9.00–15.00 ja pe klo 9.00–14.00.

Avoin käsityöklubi ke klo 12.30–14.30

- vaihtuvat työt, kädentaidoista kiinnostuneille, oman työn voi ottaa mukaan, materiaalimaksu  (ei lukukausimaksua tai päivämaksua).

Askartelua parillisina viikkoina to klo 10.00–12.00, ei ilmoittautumista

Ompelu- ja korjausneuvontaa pe klo 9.00–11.00

Lukukausimaksu kädentaidoissa 25,00 €, puutöissä 35,00 € tai päivämaksu 2,50 €/päivä.

 

Lisätietoa: Ryhmätoiminta hyvinvointikeskuksissa