Heidi ja Gösta Kyynäräisellä on naapureinaan Luostarinmäen käsityöläismuseo ja Venäjän konsulaatti.

Göstan ja Heidin vinkit:

  • Luostarinmäen käsityöläismuseossa voi tutustua vanhojen käsitöiden taitajiin, ja myös vanhaan Turkuun, hirsitalojen keskellä hiljaisuuteen ja nostalgiseen tunnelmaan.
  • Urheilupuistosta löytyy hienoja leikkipaikkoja sekä lapsille että senioreille. Heidi vinkkaa, että senioripuiston välineitä, pingismailoja palloineen saa panttia vastaan lainata Wäinö Aaltosen museosta.
  • Turkulainen tulevaisuuden museo on paikka, jossa voi kokeilla itse. Kuralan kylämäen museotilan leikkipaikalla Göstan aika menee vanhanaikaisten kahvikuppien kanssa kuin siivillä.
  • Heidi Kyynäräinen vinkkaa puutarhafaneja tulemaan Luostarinmäelle vaikka vain katsomaan sen perinnekasveja tai jokakeväistä kukkaloistoa.
  • Uimahalli on ykkönen viikonloppukohteena.

Luostarinmäen käsityöläismuseon ikkunoiden takaa löytyy 4-vuotiaan Göstan koti. Transformerseilla ja dinosauruksilla on patinoituneiden hirsiseinien kätköissä, Göstan huoneessa, oma paikkansa.

Heidi Kyynäräinen tulee vastaan Luostarinmäen käsityöläismuseon portilla.

– Tämän paremmin vartioidussa paikassa ei voi asua, hän nauraa. Joka mutkassa on valvontakameroita. Naapurissa on Venäjän konsulaatti ja Kyynäräisten ikkunasta näkyy ortodoksisen kappelin kultainen kupoli. On turkulaisittain erikoinen näky, kun kappeliin vaelletaan ristinmerkkejä tehden, päät huiviin kiedottuna.

Luostarinmäen illoissa neljän kodin valot

Luostarinmäellä Kyynäräisten piha on ensimmäinen, johon museoalueelle tulija voi kurkata.

– Olen sitä mieltä, että museoissa voi olla kerroksia, Heidi Kyynäräinen pohtii. Göstan värikäs fillari pihalla voi olla museokäynnillä päiväkotilapsille kiinnostava kohde, aikuisille vinkki siitä, että museossa eletään.

Hirsiseinien sisällä Göstan huone on kuin pikkuruinen pesäkolo. Sängyn alla on aarteita: Brio-junarata ja legolaatikko. Keittiön pöydällä Star Wars -alusta paljastaa Göstan istumapaikan.

Kun Luostarinmäellä asutaan museon rinnalla, alue on myös turvassa. Kyynäräisten eteisessä pärähti soimaan hälytys, kun Luostarinmäkeä uhkasi tulipalo. Kyynäräinen juoksi ensimmäisenä katsomaan valvontalaitteista, mikä palaa. Kaikkien osapuolten ripeä toiminta merkitsi, että vahingot jäivät pieniksi.

– Työhuoneeni on tuon oven takana, osoittaa Heidi vastapäistä rakennusta. Palveluesimiehen tehtävissä hän kirjoittaa esimerkiksi työvuorolistoja niin Luostarinmäen käsityöläismuseon kuin Biologisen- ja Wäinö Aaltosen museon väelle.

Heidi vertaa museoita metsään, jossa voi hetkessä parantaa mielenterveyttään. Museossa voi jättää arjen taakseen, Luostarinmäellä vaikka nauttia hiljaisuudesta, hienossa taidenäyttelyssä taas ammentaa itseensä elämyksiä.

– Museo merkitsee ihmiselle vaihtelua, jotain muuta kuin televisiota. Yhä enemmän tehdään Turussakin tulevaisuuden museota, jossa voi myös itse kokeilla asioita.

Urheilupuistossa huippuhetkiä

Museon helmassa eletään silti tavallista lapsiperhe-elämää. Gösta käy Kaskenkadun päiväkodissa, jonne on todella matkaa vain kivenheiton verran.

Äitiä ja poikaa viehättävät Urheilupuiston upeat leikkipaikat, aivan alueen keskellä Yrjönpuiston aarre on vanhanaikainen pihakeinu.

– Kaikki palvelut ovat tässä lähellä.

Silti ihan kotioven takana on juuri se Luostarinmäki, joka monelle turkulaiselle ei ole käsityöläismuseo, vaan juuri sitä vanhaa Turkua.

– Olen sanonut joskus, että olen itselleni kateellinen, että saan asua täällä.

Teksti: Sini Silván
Kuvat: Kari Vainio

Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 1/2016, joka ilmestyy 26.2.2016.