Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat tuottavat yhdessä ensi-iltaan ensimmäistä kertaa maailmassa Die Kalewainen in Pochjola –oopperan, 127 vuotta unohduksissa olleen teoksen, joka on löydetty Turun kaupunginkirjaston arkistosta. Kyseessä on ensimmäinen Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa ja ylivoimaisesti suurisuuntaisin Suomessa 1800-luvulla sävelletty sävelteos.

Oopperan ensi-ilta on Kalevalan päivänä 28.2.2017 klo 18 Logomossa. Esityksiä on yhteensä kuusi.

Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlasäätiö haluavat juhlistaa Suomi 100-juhlavuotta tuottamalla maailman kantaesityksen Karl Müller-Berghausin (1829–1907) oopperasta ”Die Kalewainen in Pochjola”. Yhteensä kuuden Logomossa nähdyn esityksen lisäksi oopperasta tuotetaan korkeatasoinen, monikameratekniikalla tehty streaming-tallenne, joka on tarkoitettu internetin välityksellä levitettäväksi Suomessa ja maamme rajojen ulkopuolella.

Müller-Berghaus toimi vuosina 1888–1895 Turun Soitannollisen Seuran kapellimestarina. Hän sävelsi suuren, nelinäytöksisen, kantaesittämättömän oopperan. Teoksesta on soitettu Turussa 17.2.1890 vain 2. näytös konserttiesityksenä; esitys sai tuolloin haltioituneen vastaanoton. Oopperan näyttämöllinen kantaesitys kariutui siihen, että Turussa – tai Helsingissä - ei ollut näin isolle teokselle sopivaa esityspaikkaa; myös kokoonpano oli tuon aikaisiin Turun mahdollisuuksiin liian suuri. Teos vaati lisäksi erinomaiset laulajat, joilla on oltava suuri ääniala. Teoksen ensi-ilta suunniteltiin Hampurin oopperaan, mutta kaupungissa puhkesi koleraepidemia, ja oopperan toiminta keskeytettiin. Kalewainen jäi esittämättä ja Müller-Berghausin edesmentyä teos jäi yli vuosisadaksi unholaan. Tyylillisesti ooppera jatkaa Wagnerin ja saksalaisen romanttisen sankarioopperan perinnettä.

Muutama vuosi sitten tutkijat löysivät Turun kaupunginkirjastosta partituurin, jonka oli kirjastoon lahjoittanut turkulainen rouva Betty Elfving, joka oli ollut Müller-Berghausin henkilökohtainen ystävä. Teokseen ovat löytöhetken jälkeen tutustuneet lukuiset arvostetut muusikot ja tutkijat, jotka yksimielisesti pitävät teosta ammattitaitoisesti sävellettynä, äänelle hyvin istuvia melodioita sisältävänä oopperana, joka mullistaa tunnettua suomalaista oopperahistoriaa.

Turussa helmikuussa 2017 ensi-iltansa saavan oopperan kapellimestarina on Leif Segerstam, joka johtaa Turun filharmonista orkesteria. Oopperan ohjauksesta vastaa Tiina Puumalainen, jonka viimeisimpiä oopperaohjauksia ovat Sofi Oksasen teokseen perustuva Puhdistus ja Oopperan kummitus, molemmat Suomen Kansallisoopperassa. Lavastajana on Teppo Järvinen, joka muistetaan EERIK XIV -oopperan lavastajana Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Valosuunnittelijana on Teemu Nurmelin ja puvustussuunnittelijana Pirjo Liiri-Majava.

Oopperan päärooleissa kuullaan tenori Christian Juslinia, joka esittää Achti Lemminkäisen roolin. Juslin muistetaan hiljattain Kansallisoopperassa nähdystä metalliooppera Indigosta. Sopraano Johanna Rusanen-Kartano laulaa dramaattiselle sopraanolle sävelletyn Ismon roolin. Baritoni Tommi Hakala, joka myös kuuluu Suomen kansainvälisesti menestyneimpien oopperalaulajien joukkoon, laulaa Ilmarisen roolin. Muut esiintyjänimet julkaistaan kevään 2016 aikana.

Teokselle on perustettu oma kotisivu, jonne luodaan oma monimediamaailmansa: www.kalewainen.fi.

Sivustoa päivitetään keväästä 2016.

Ooppera on Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien yhteistyötuotanto. Die Kalewainen in Pochjola jatkaa turkulaista ansiokasta oopperayhteistyötä. Hanke on kansallisessa ja kansainvälisessä mittakaavassa ennätyksellisen suuri. Yhteistyössä TFO:n ja TMJ:n lisäksi ovat Turun museokeskus ja kirjastopalvelut, Helsingin yliopisto, Turun AMK:n Taideakatemian media-ala, Suomen Goethe-Instituutti ja lukuisat muut taiteilijat, tutkijat ja tuotantoammattilaiset.  

Yritysmaailman pääyhteistyökumppani on Konecranes Oyj.

Lipunmyynti alkaa Sampon päivänä 3.4.2016 kaikissa Lippupisteen toimipisteissä kautta maan. 

Turun filharmoninen orkesteri

Turun musiikkijuhlat