Keskustan terveysasemalla on tammikuun puolesta välistä lähtien toiminut akuuttitiimin vastaanotto. Tiimin hoitaja ottaa vastaan, haastattelee ja tutkii kiireellistä hoitoa tarvitsevan. Lääkärin vastaanotolle pääsee aina tarvittaessa. Uudistuksella halutaan myös lyhentää kiireettömän hoidon jonoja.

Sairaanhoitaja Katja Salminen ja vastaava lääkäri Lauri Simojoki Keskustan terveysasemalla

Lyhyen kokemuksen perusteella akuuttitiimin työskentelyyn ovat tyytyväisiä niin Keskustan terveysaseman henkilökunta kuin tiimin vastaanotolla käyneet. Äkillisissä sairastapauksissa akuuttitiimin vastaanotolle pääsee nopeasti.

– Jokainen potilas ohjataan ensin hoitajan vastaanotolle, jossa arvioidaan potilaan tilanne. Hoitaja voi konsultoida lääkäriä puhelimitse tai hän voi myös mitata potilaalta esimerkiksi tulehdusarvot valmiiksi ja lääkäri pystyy tekemään diagnoosin nopeammin.

– Sekin on asiakkaalle pieni etu, että hoitajan vastaanotto on ilmainen, kertoo Keskustan terveysaseman vastaava lääkäri Lauri Simojoki.

Akuuttitiimissä työskentelee arkisin klo 8.00–16.00 aina vuorollaan kuusi hoitajaa ja kolme lääkäriä.  Koko terveysaseman henkilökunta osallistuu tiimin toimintaan. Viikonlopun jälkeen maanantait ovat aina kiireisimpiä ja akuuttitiimin varattavissa olevat ajat ovat kaikki käytössä.

Puhelimessa arviointi vähenee

Ohjeellinen aika akuuttitiimin vastaanotolle varataan puhelimitse terveysaseman ajanvarausnumerosta.

– Aiemmin hoitajat arvioivat ajanvarauksen yhteydessä tarkemmin potilaan mahdollisesti tarvitsemaa hoitoa. Lyhytkin vastaanottokäynti voi kuitenkin toimia tehokkaammin ja potilas saa heti parhaimman mahdollisen avun, sairaanhoitaja Katja Salminen kuvaa.

Sähköisissä palveluissa on myös mahdollisuuksia toiminnan nopeuttamiseen.

– Esimerkiksi Omakannan reseptin uusimismahdollisuus on helpottanut lääkärin työtä. Myös hoitajille tulevat puhelut reseptiuusinnoista vähenevät, kun sähköinen reseptin uusiminen Omakannassa tai Turun eTerveyspalveluissa yleistyy, Simojoki ja Salminen lisäävät.

Muitakin uudistuksia

Uutta on myös Keskustan terveysasemalla toimiva Palvelumuotoilulla parempia palveluja riskiryhmille -hankkeen terveydenhoitajan ja sosiaaliohjaajan muodostama mielenterveys- ja päihdetiimi. Se auttaa paljon erilaisia palveluja tarvitsevia asiakkaita yhdessä terveyskeskuslääkärin kanssa.

Mäntymäessä, entisen päivystyksen tiloissa on aloittanut helmikuun alussa lääkärin iltavastaanotto, joka toimii arkisin klo 16–20. Vastaanotolle ohjataan potilaita, joiden on vaikea asioita päiväsaikaan omalla terveysasemalla. Iltavastaanotolle varataan aika omalta terveysasemalta. Iltavastaanotto täydentää kiireetöntä ajanvarausta terveysasemilla.