Tunnustukset Berhan Ahmadille, kirkon rohkealle ja näkyvälle toiminnalle turvapaikanhakijoiden määrän yllättäessä suomalaiset viime syksynä sekä Turun Kauppahallin arjen monikulttuurisuudelle.

Vuoden 2016 uusturkulainen Berhan Ahmadi työskentelee ravintolakokkina ja toimii aktiivisesti Palvelualojen ammattiliitto PAMissa, Demarinuorissa ja ETNOn eli Etnisten suhteiden neuvottelukunnan jäsenenä.

­– Berhan Ahmadi on aina valmis auttamaan heikommassa asemassa olevia. Hän on näkyvä maahanmuuttajien integraation puolestapuhuja ja on omilla toimillaan osoittanut, että maahanmuuttaja voi sopeutua uuteen maahan. Berhan on niin turkulainen kun olla ja voi, kuvaa yksi Ahmadia vuoden uusturkulaiskesi ehdottanut taho.

Kirkko toimi ripeästi ja rohkeasti

Monikulttuurisuusteosta saa tänä vuonna tunnustuksen kirkon rohkea ja näkyvä toiminta turvapaikanhakijoiden suuren määrän yllättäessä suomalaiset viime vuonna:

Arkkipiispa Kari Mäkinen nousi esille valtakunnallisesti konfliktien jalkoihin joutuneiden ihmisoikeuksien rohkeana puolestapuhujana, piispa Kaarlo Kalliala kulttuurien ja uskontojen välisen vuoropuhelun edistäjänä ja Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä antoi nopeasti Heinänokan leirikeskuksen pakolaisten majoitustiloiksi.

Heinänokan hätämajoituskeskus, kuva: Timo Jakonen
 
Heinänokassa partiolaiset, SPR, seurakunnat, seurakuntien vapaaehtoiset, järjestöt, yliopisto ja lukuisat muut tahot puhaltavat yhteen hiileen ja turvapaikanhakijat ovat saaneet lämpimän vastaanoton.

Halli on arjen monikulttuurisuutta parhaimmillaan

Turun Kauppahalli huomioidaan arjen monikulttuurisuudestaan. Kauppahalli on yhteisön peili, ja on kehittynyt monikulttuuriseksi kauppapaikaksi luonnostaan ajan mukana. Asioiminen kauppahallissa on pakotonta ja jokapäiväistä monikulttuurisuutta kaikelle kansalle.

Turun Kauppahalli, kuva: KMG Turku
 
– Viime kuukausina on nähty, että maahanmuuttajien vastaanottaminen ja kotouttaminen repii yhteiskuntaa ja kuohuntaa on Turussakin. Siksi on hyvä nostaa esille Ahmadin kaltaisia tienraivaajia, rohkeita tekoja ja arkipäivän toimivaa monikulttuurisuutta, jotka osoittavat, että inhimillisyydellä ja yhteistyöllä voitamme kaikki, muistuttaa kaupunginjohtaja Aleksi Randell.
 
Tunnustusten saajat vasemmalta: Kauppahallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Jari Heinonen, vuoden uusturkulainen Berhan Ahmadi, Jaakko Manelius Kalaliike S. Wallinista, oppilaitospappi Laura Kajala, leirikeskustyönjohtaja Taina Vuorimies, piispa Kaarlo Kalliala, tuomiorovasti Heimo Rinne, arkkipiispa Kari Mäkinen ja Johan Hellsten Herkkunuotasta ja kaupunginjohtaja Aleksi Randell. Kuva: Hanna Suominen