Turun VPK:n talolla onniteltiin uusia Suomen kansalaisia kuntien yhteisessä juhlassa 16.3. Juhlapuheen piti kansliapäällikkö Päivi Nerg sisäministeriöstä ja maahanmuuttajan puheenvuoron käytti Muhis Azizi. Juhlassa jaettiin myös tunnustukset vuoden 2016 uusturkulaiselle Berhan Ahmadille ja monikulttuurisuusteoille.

Päivi Nerg onnitteli uusia suomalaisia ja muistutti, ettei kansalaisuuden saaminen ole helppoa. Se vaatii vuosien asumista Suomessa, kykyä elättää itsensä ja testillä osoitettua suomen kielen taitoa. Suomen kansalaisuudesta hän toivoi uusien suomalaisten olevan ylpeitä, ja luonnehti  suomalaisuutta Suomessa asuvien yheenkuuluvuudeksi.  Viime aikojen ilmapiirimuutoksista huolimatta Suomi on yhä yksi Euroopan turvallisimmista maista, ja yhdessä meidän on pantava stoppi vihapuheille ja rasismille.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen jakoi huomionosoitukset vuoden uusturkulaiselle Berhan Ahmadille ja monikulttuurisuusteoille - kirkon rohkealle ja näkyvälle toiminnalle turvapaikanhakijoiden määrän yllättäessä viime syksynä sekä Turun Kauppahallin arjen monikulttuurisuudelle.  Lisäksi pitkästä elämäntyöstä  muistettiin viime vuonna eläkkeelle jäänyttä siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderlingiä.

Turun kaupunginvaltuutettu, vuoden 2014 uusturkulainen Muhis Azizi kertoi puheenvuorossaan oman tarinansa Suomen kansalaiseksi. Lapsuutensa ilman minkään maan kansalaisuutta pakolaisleirillä viettäneelle Muhikselle Suomi tarjosi turvan ja kansalaisuuden - lottovoiton.

Juhlassa esiintyivät Namikatse-sekstetti ja Åbolly Dancers. Tilaisuuden juonsivat Turun Flikka Maisa Niemi ja Turun Poika Lauri Ryyppö.

Juhla oli Turun seudun kuntien yhteinen onnittelutilaisuus 400:lle viime vuonna Suomen kansalaisuuden saaneelle Kaarinan, Liedon, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision ja Turun asukkaalle.