Tänä vuonna Turussa järjestettävänä Euroopan meripäivänä pohditaan tapoja hyödyntää meritalouden ja merenkulkualan koko potentiaali.
#MyPortForTurku

#MyPortForTurku

  • Euroopan meripäivillä on esillä valokuvanäyttely Euroopan satamista.
  • Valokuvat ovat satoa komission sosiaalisessa mediassa järjestämästä valokuvakilpailusta #MyPortForTurku.
  • Kilpailuun saatiin lähes 600 kuvaa 166 satamasta ja 24 maasta.
  • Näyttelyssä on esillä juryn valitsemat 50 parasta kuvaa.
  • Turusta kuvat lähtevät kiertueelle useisiin muihin Euroopan kaupunkeihin.

#MyPortForTurku -kuvat verkossa

Konferenssin pääpaino on siinä, miten meritalouden ja merenkulkualan ns. siniseen talouteen saataisiin suunnattua lisää investointeja. Konferenssi tarjoaa merialan toimijoille monipuolisen ympäristön keskusteluun ja ajatustenvaihtoon. Keskustelut auttavat myös Euroopan komissiota muokkaamaan tulevaa meripolitiikkaansa.

─ Eri puolilla maailmaa löydetään koko ajan lisää mahdollisuuksia siniseen kasvuun ja alan työpaikkojen lisäämiseen, muistuttaa EU:n ympäristö-, meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Karmenu Vella.

Karmenu Vellan mukaan EU on johtavassa asemassa monissa siniseen talouteen liittyvissä teknologioissa, esimerkiksi uusiutuvan energian ja puhtaan merenkulun alalla.

─ Johtoasemassa olemme koska olemme investoineet alaan. Sitoutumisemme kestävään kehitykseen on kilpailuvalttimme, joka avaa eurooppalaisille yrityksille uusien globaaleja liiketoimintamahdollisuuksia.

Suomesta puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä

Euroopan meripäivillä valtioneuvostoa edustavat maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallituksen tavoitteena on tehdä Suomesta biotalouden, kiertotalouden ja puhtaiden ratkaisujen edelläkävijä vuoteen 2025 mennessä.

─ Vientiä ja työllisyyttä vauhditetaan kestävillä ratkaisuilla, ja pyrimme edesauttamaan kasvuun tarvittavia yritysinvestointeja keventämällä sääntelyä. Laadimme parhaillaan sinisen biotalouden kansallista kehittämissuunnitelmaa vesiin liittyvien taloudellisten kasvumahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja pyrimme turvaamaan meriklusterin tulevaisuuden jatkossakin, pääministeri Juha Sipilä sanoo.

Turku on Suomen meriklusterin sydänaluetta

Turussa kokoontuu yli 1000 konferenssivierasta. Heille on tarjolla 21 sidosryhmäseminaaria, 5 teemaosiota (Investing in blue growth, Improving ocean governance, Boosting skills development, Harnessing clean energy ja Facilitating joint action) ja kaksi huippupäättäjien Leadership Exchange -keskustelupaneelia.

─ Turulla on kunnia isännöidä Euroopan merkittävintä merialan tapahtumaa. Turku on Suomen meriklusterin ja Itämeri-yhteistyön sydänaluetta, jossa suunnitellaan ja rakennetaan maailman suurimpia ja ympäristöystävällisimpiä risteilijöitä. Jatkamme aktiivista työtämme Itämeren alueen hyvinvoinnin ja yhteistyön edistämiseksi ja katseemme on myös uusissa meriin liittyvissä mahdollisuuksissa, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell toteaa.