Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion merilinjalaiset tarjoavat seitsemälle turkulaiselle 5. luokalle mahdollisuuden lähteä purjehtimaan Olga-koululaivalla Euroopan meripäivien kunniaksi 19.–20.5.2016.

Retki sisältää 2,5 tunnin purjehduksen historiallisella koululaivalla, kaljaasi Olgalla, ja lukion 2. luokan merilinjan opiskelijoiden vetämät Itämeri-aiheiset työpajat. Opiskelijat ovat meribiologian ja merihistorian kursseilla kevään aikana valmistelleet matkaa ja työpajoja.

– Olin suunnittelemassa planktonhaavipajaa, jossa matkan aikana kerätään haaveilla planktonia ja sitten Ruissalossa tarkastellaan saalista mikroskoopeilla, kertoo pajoja ohjaava Mirka Rönnberg.

– Minä toimin matkan aikana miehistössä, kertoo Nea Laine omasta roolistaan purjelaivalla.

Purjehdusmatkan tarjoaminen mieluinen ja haastava projekti

Mirja ja Nea odottavat jännittyneinä 5.-luokkalaisten saapumista purjelaivalle.

– Haastavaa tulee olemaan 5.-luokkalaisten ohjaaminen laivalla, koska heitä on niin paljon. Toivottavasti ehdimme tekemään kaiken, mitä olemme suunnitelleet ja kaikki pysyvät kuivana kannella, Mirka hymyilee.

– Ja toivottavasti 5.-luokkalaisilla on hauskaa, Nea jatkaa.

Toivottavasti 5.-luokkalaisilla on hauskaa

Projekti on ollut molempien lukiolaisten mielestä mieluinen ja tuonut mukavaa vaihtelevuutta lukio-opintoihin.

– Emme ole aikaisemmin tehneet tällaista, jossa pääsemme ohjaamaan muita, Nea toteaa.

Tytöt toivovat purjehduksen herättävän myös 5.-luokkalaisten innostuksen mereen.

– Parasta projektissa on se, että saa antaa 5.-luokkalaisille uuden kokemuksen, Mirka kertoo.

– Toivottavasti he innostuvat merestä yhtä paljon kuin me ja mahdollisesti hakevat lukio-opintoihin merilinjalle, Nea toteaa.

Halukkaita merimatkailijoita oli paljon

Purjehdukselle halunneet luokat valittiin 5. luokkien itse tekemien hakemusten perusteella. Hakemuksessa tuli perustella, miksi luokka haluaa mukaan purjehdukselle European Maritime Day -tapahtumaan Olgalle ja miksi Itämeri on luokalle tärkeä. Valinnan mukaan pääsevistä seitsemästä ryhmästä teki merilukiolaisista koostuva raati. Hakemuksia tuli yhteensä 12, joten innokkaita merimatkailijoita olisi riittänyt enemmän kuin oli mahdollisuus mukaan ottaa.

Purjehdusreitti kulkee Aurajoen rannasta Ruissalon Saaronniemeen tai vaihtoehtoisesti Saarronniemestä Aurajoen rantaan. Miehistönä toimivat Merilukion opiskelijat ja ammattimiehistö. Mukana on myös kaksi TSYKin merilukion opettajaa.

Kuva: 5.-luokkalaiset nousevat Olga-laivaan.
Kuva: Lukiolainen kertoo 5.luokkalaisille tulevasta matkasta.

 

Kuva:Olga-laiva kääntyy Aurajoessa.
Kuva: Olga-laiva lähtee kohti Ruissaloa.