Kaupunkien ja elintarviketeollisuuden roolit ovat erittäin suuria ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Muutoksen yhteydessä tulee myös tarvetta muuttaa lakeja. Turun tavoitteena on olla hiilineutraali 2040 ja se vaatii toiminnan uudistamista sekä vahvaa yhteistyötä johtavien kehittäjäyritysten kanssa.

Climate Leadership Council (CLC)

  • Yhdistyksessä toimivat yritykset haluavat löytää kestäviä ratkaisuja globaaleihin ympäristöhaasteisiin, joista keskeisin on ilmastonmuutos. Samalla ne kehittävät hiilineutraaleja ja kestävästi luonnonvaroja hyödyntäviä liiketoimintatapoja.
  • Lue lisää

Kaupungit ovat ratkaisevassa asemassa ilmastonmuutoksen haasteiden peittoamisessa. Kaupungistuva maailma tarvitsee uusia palveluja ja tuotteita, jotka vähentävät asumisen, energian ja ruoan ilmastokuormaa. Monesti uusien ratkaisujen löytäminen vaatii myös juridiikan ymmärrystä. Jos lainsäädäntö ei vastaa nykymaailman tarpeisiin, sitä pitää pystyä muuttamaan. Climate Leadership Councilin eli CLC:n uudet jäsenet tuovat juuri näitä näkökulmia yhdistyksen toimintaan. CLC on globaaleihin ympäristöhaasteisiin kestäviä ratkaisuja etsivien suomalaisten yhdistys.

Toukokuussa Climate Leadership Councilin jäseniksi hyväksyttiin asianajotoimisto Castrén & Snellman, elintarviketeollisuusyritys Raisio Oyj ja Turun kaupunki. Henkilöjäseneksi hyväksyttiin Aktian pitkäaikainen ekonomisti Timo Tyrväinen. Yhdistyksen jäsenmäärä on nyt 31 ja uusia hakemuksia tulee koko ajan.

– Kaupunkien ja elintarviketeollisuuden roolit ovat erittäin suuria ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Muutoksen yhteydessä tulee myös tarvetta muuttaa lakeja ja regulaatiota. Toivotan Turun, Raisio-yhtymän ja Castren & Snellmanin mukaan vahvistamaan yhdistystämme, sanoo CLC:n hallituksen puheenjohtaja, Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2040

Kaupunki satsaa kestävään kasvuun, kilpailukykyyn ja hyvinvointiin.

– Tavoitteemme olla hiilineutraali 2040 on maailman kärkeä ja vaatii toimintamme uudistamista sekä vahvaa yhteistyötä johtavien kehittäjäyritysten kanssa. Haluamme kehittää yritysten kanssa kumppanina uusia ratkaisuja, joita voimme eturintamassa ottaa käyttöön, toteaa Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Elintarviketeollisuuden tuotteet ja prosessit vaikuttavat monen muunkin alan kehitykseen. Tästä hyvä osoitus ovat tuotannon ympärille muodostuvat ekosysteemit ja teolliset symbioosit, jotka parantavat materiaalikiertoja.

– Raisio on edelläkävijä kestävän ruokaketjun kehittäjänä ja innovaatioiden kaupallistajana. CLC:n jäsenenä haluamme jakaa kokemuksiamme sekä oppia muiden toimialojen parhaista käytännöistä ilmasto­vaikutusten pienentämiseksi ja liiketoiminnan kehittämiseksi, Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Matti Rihko sanoo.

Toimintaympäristön muutos vaikuttaa myös liiketoimintamalleihin. Uudet liiketoimintamallit vaativat usein myös lainsäädännöllisiä muutoksia, joten juridiikkaosaamista tarvitaan myös ilmastonmuutoksen ratkaisujen kehittämisessä.

– Ilmastonmuutos on väistämätön. Haluamme ilman muuta olla vaikuttamassa siihen, että planeettamme säilyy arvokkaana myös lapsillemme. Climate Leadership Council kokoaa alan pioneerit yhteen ja voimme yhdessä saada aikaan konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi, sanoo Castrén & Snellmanin hallituksen puheenjohtaja Merja Kivelä.