Ikäihmisten ääni halutaan saada kuuluviin kaikista kaupunginosista. Tavoitteisiin voidaan päästä toimimalla yhdessä yli sektorirajojen.

Mikä Liikkuva resurssikeskus?

  • Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen ja Turun kaupungin kumppanuushanke
  • Raha-automaattiyhdistyksen Kunta ja järjestöt -teemarahoitus
  • Tiivis yhteistyö Turun kaupunkilähetys ry:n ja Turun kaupungin Asiakkaan polku -kumppanuushankkeen kanssa
  • Hankkeiden yhteinen virallinen aloitustempaus pidetään osana Vanhusneuvoston järjestämiä Seniorimessuja 5.10.
  • Messuilla alkaa myös Liikkuvan resurssikeskuksen nimikilpailu

Kesäkiertueen aikataulu:

  • ma 23.5. klo 13.30–15 VARISSUO-LAUSTE / Majanummen toimitalo, Hintsankuja 4.
  • to 26.5. klo 12–15 KIERTELEMME PALVELUBUSSEISSA (P1,P2 ja P3)
  • ma 30.5. klo 11–13 SKANSSI-UITTAMO / Uittamon K-kauppa, Ratsumiehenkatu 8.
  • ke 1.6. klo 15–17 KESKUSTA / K50-tapahtuma Aurajoen rannalla.
  • to 2.6. klo 13–15 MAARIA-PAATTINEN / Paattisten aluetalo, Paattistentalonkatu 1.
  • pe 3.6. klo 12–14 PANSIO-JYRKKÄLÄ / Me-talo, Hyrköistentie 26.
  • ti 7.6. klo 9–13 HIRVENSALO-KAKSKERTA / Suvituuli-päivät, Erityisosaamiskeskus Suvituuli, Suvilinnantie 2.
  • ke 8.6. klo 13.30–15.30 NUMMI-HALINEN / Nummen kirjasto, Halistentie 6.
  • to 9.6. klo 12–14 RUNOSMÄKI-RAUNISTULA / Runosmäen kirjasto, Piiparinpolku 19.
  • pe 10.6. klo 10–12 LÄNSIKESKUS / Länsikeskuksen K-Citymarket, Markulantie 150.

Vapaaehtoiset tempaisivat liikkumalla päivän palvelubussin kyydissä.

Liikkuva resurssikeskus -nimellä toistaiseksi kulkeva hanke jalkautuu Turun kaupunginosiin innostamaan ja välittämään tietoa. Se tulee tarjoamaan ikääntyneille mahdollisuuksia kansalaistoimintaan omassa lähiympäristössään. Tavoitteena on vahvistaa yhteisöllisyyttä innostamalla paikalliset asukkaat, järjestöt ja yritykset yhdistämään voimansa.

– Huomasimme, että eri puolilla kaupunkia järjestettyä toimintaa eivät kaikki turkulaiset vielä tunne. Haluamme hankkeen puitteissa tuoda palveluohjausta ja tietoa toiminnasta sinne, missä ihmiset ovat, myös kaupungin laitamille, hankkeen projektisuunnittelija Satu Järvenpää selventää.

– Tärkeää on toimia kaksisuuntaisesti. Viemme tietoa, mutta myös keräämme sitä. Kysymme esimerkiksi eri asuinalueiden ihmisten ideoita oman alueensa matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan. Tätä tietoa hyödynnämme sitten jatkossa.

Miksi hanke tarvitaan?

Tieto palveluista ei edelleenkään tavoita ikäihmisiä. Tähän on keksittävä ratkaisu.

– Vaikka tapahtumia on, kaikki eivät löydä tietään paikalle. Aikaisemmassa Avoimet ovet -hankkeessa järjestimme monenlaista matalan kynnyksen toimintaa alueellisissa palvelukeskuksissa ja toivotimme kotona asuvat tervetulleiksi. Silti jäi tavoittamatta suuri joukko asuinalueen ihmisiä, kertoo Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen projektikoordinaattori Helena Norokallio.

– Sen takia tälle liikkuvalle mallille on tilausta sekä palveluohjauksessa, neuvonnassa että kansalaistoiminnassa.

Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Liisa Kaisti on kaupungin puolelta mukana työryhmässä. Hän kuulee usein keskustellessaan ikäihmisten kanssa, että palvelut haluttaisiin mahdollisimman lähelle omaa elinpiiriä.

– Miten tiedottaa eri asuinalueilla toiminnoista ja palveluista, joista jokainen löytäisi omansa? Tähän kysymykseen yritämme yhteistyössä vastata, Kaisti kertoo.

Vapaaehtoistoiminta voi koukuttaa

Hankkeen erityispiirre vapaaehtoisen näkövinkkelistä on se, että mukana voi olla kertaluonteisesti. Toimintaan ei ole pakko sitoutua pitkiksi ajoiksi: tavoitteenahan on innostaa, ei rajoittaa. Norokallio uskoo, että tämän myötä voi toteutua eräänlainen ”porttiteoria”.

– Kun ihminen kokee merkityksellisyyden tunteen tehdessään tällaisen pop up -vapaaehtoistempauksen, voi ehkä lähteä etsimään muutakin aktiviteettia ja auttamista. Sitä kautta sitoutumishalukin voi jossain vaiheessa herätä.

– Vaikka hankkeen keskeinen tehtävä on kehittää kaupungin ja järjestöjen yhteistyötä, on tärkeää pitää katse edelleen ruohonjuuritasolla. Sieltä usein kumpuavat ne parhaat ideat ja kysymykset, Norokallio painottaa.

– Esimerkiksi pari päivää sitten kuljimme päivän ajan kahden vapaaehtoisen kanssa palvelubussissa. Mukana oli myös haitarinsoittaja. Veimme tietoa yhdistysten, järjestöjen ja kaupungin tarjoamista kesän tapahtumista matkustajille. Osa kuuli ensimmäistä kertaa Turussa olevista koulutetuista vapaaehtoisista, joiden kanssa on turvallista lähteä tapahtumiin mukaan. Palvelubussi oli arkinen ja luonnollinen paikka tavata ihmisiä, projektisuunnittelija Järvenpää kertoo.

Kesäkiertueella kokeillaan

Järvenpään mukaan Liikkuvan resurssikeskuksen kautta on tehty jo muutamia kokeiluja.

Kutomistalkoisiin voivat osallistua myös he, jotka haluavat kotoaan käsin tehdä kansalaistoimintaa.

– Olemme muun muassa järjestäneet Pansion kirjastossa yhteistyössä Turun Naiskeskuksen kanssa esitetalkoot. Teimme Kesän menovinkit senioreille -esitteistä pinoja, joiden päälle tuli koululaisten tekemä kiitos-kortti. Askartelujen lomassa keskustelimme lasten kanssa muutamalla sanalla kansalaistoiminnasta. Näitä esitepinoja on nyt ollut mukana hankkeen kesäkiertueella. Ihmiset ovat saaneet ottaa pinon esitteitä ja niitä jakamalla osallistua kertaluonteiseen vapaaehtoistoimintaan. Tähän innostuivat yllättäen kaikenikäiset vapaaehtoiset.

– Viimeisimpänä olemme vieneet eri paikkoihin koreja, joihin ihmiset voivat halutessaan kutoa vaikkapa pienet lapaset tai sukat. ”Sato” kerätään syksyllä ja lahjoitetaan vähävaraisille lapsiperheille Operaatio Ruokakassin kautta. Tähän matalan kynnyksen vapaaehtoistoimintaan, kutomistalkoisiin, voivat osallistua myös he, jotka haluavat kotoaan käsin tehdä kansalaistoimintaa, Järvenpää sanoo.

Käynnissä on kesäkiertue, jonka aikana hanke jalkautuu kertaalleen jokaiseen Turun yhdeksästä suuralueesta. Monia senioreille suunnattuja yhdistysten, järjestöjen ja kaupungin järjestämiä kesäaktiviteetteja löytyy esimerkkeinä Menovinkit-esitteestä, joten se kannattaa hankkia käsiinsä vikkelästi. Esitettä voi lukea myös osoitteessa http://www.turku.fi/uutinen/2016-05-19_kesan-menovinkit-senioreille.