Turun yliopisto ja Turun kaupunki aloittavat yhteistyön Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa. Yliopisto ja kaupunki allekirjoittivat kesäkuun lopussa alivuokrasopimuksen, joka astuu voimaan heinäkuun alusta lähtien.

Sopimuksella yliopisto ja kaupunki sopivat Ruissalossa tiivistyvän yhteistoiminnan päälinjoista. Kaupungin ympäristötoimialan ympäristönsuojelun alaisena toimiva Ruissalon opastuskeskus ja luontokoulu henkilökuntineen siirtyvät kesäkuun lopussa yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan. Kaupunki vuokraa yliopistolta noin 130 neliömetrin laajuiset tilat, joista suurin osa remontoidaan luontokoululle sopiviksi.

Kaupunki ja yliopisto ovat neuvotelleet jo pitkään yhteistyön tiivistämisestä Ruissalossa. Muutto tuli ajankohtaiseksi kesäkuussa Ruissalon telakka-alueella sijaitsevien tilojen siirtyessä turkulaisen hinaajavarustamo Alfons Håkansin hallintaan.

– Ruissalo on valtakunnallisestikin merkittävä ja ainutlaatuinen tammimetsäkokonaisuus. Kaupunki haluaa panostaa Ruissaloa koskevan tiedon jakamiseen saarella vieraileville sekä opastuksen ja luontokoulutoiminnan kehittämiseen. Yhteistyö yliopiston kanssa antaa tähän erinomaiset mahdollisuudet, kertoo Turun kaupungin vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki.

Yhteistyö kehittää ympäristö- ja tiedekasvatusta

Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha on toiminut Ruissalossa vuodesta 1956 lähtien. Kasvitieteellinen puutarha houkuttelee vuodessa noin 40 000 kävijää ja toimii samalla yliopiston luonnontieteilijöiden tutkimus- ja opetusympäristönä. Alkava yhteistyö avaa monipuoliset mahdollisuudet yliopiston ja kaupungin väliselle ympäristöalan toiminnalle.

Ruissalon saari on yksi Turun alueen merkittävimmistä luonto- ja kulttuurinähtävyyksistä.

– Turun yliopisto on jo vuosia panostanut tiedekasvatukseen esimerkiksi suositun Lasten yliopiston kautta. Turun kaupunki on puolestaan johdattanut lapsia luonnon ihmeiden pariin luontokoulun kautta. Yliopiston ja kaupungin yhteiselo Ruissalossa antaa upeat mahdollisuudet kehittää tehokkaasti lapsille ja nuorille suunnattua ympäristö- ja tiedekasvatusta. Samalla voimme palvella yhä monipuolisemmin Ruissalosta ja luonnon monimuotoisuudesta kiinnostuneita matkailijoita, iloitsee Turun yliopiston Biologian laitoksen varajohtaja Ilari E. Sääksjärvi.

Ruissalon saari on yksi Turun alueen merkittävimmistä luonto- ja kulttuurinähtävyyksistä. Saaren monimuotoisesta luonnosta kiinnostuneita kaupunkilaisia ja matkailijoita palveleva Tammenterhon opastuskeskus on toiminut 1990-luvun puolivälistä alkaen Rantapromenadilla sijaitsevissa tiloissa saaren alkupäässä. Samassa osoitteessa toimi myös Tammenterhon luontokoulu, joka tukee ja täydentää koulujen antamaa ympäristökasvatusta. Luontokoulussa vierailee vuosittain 3 500-4 000 turkulaista alakoululaista.

Kuva: Hanna Oksanen / Turun yliopiston viestintä

Kaupunginosa/Alue: