Aurajoen yli kulkevan Föri-kaupunkilautan liikkeitä voi nyt seurata reaaliajassa verkkopalvelusta www.toispual.fi. Turun kaupunki ja turkulainen Cerion Solutions ovat tuoneet jokilauttaan anturin, jonka avulla ajoittaa oman matkansa Förin liikkeiden mukaisesti.

Tarkkaile Förin liikkeitä

www.toispual.fi

Lue lisää Föristä

www.turku.fi/fori

Föriin on alkukesän aikana asennettu anturi, joka on yksi sovellus kovaa vauhtia kehittyvästä IoT:stä eli Internet of Thingsistä. Anturi toimii GPS-paikannuksella ja on asennettu Förin ohjaushyttiin. Förin kulkuun anturi ei vaikuta millään tavalla.

Sovellus toimii verkossa ja on kirjamerkittävissä myös helposti esimerkiksi älypuhelimen kotinäytölle.

Förin älyllistäminen on Turun kaupungin ja turkulaisen teknologiayritys Cerion Solutions Oy:n yhteisidea. Cerion on kaupungin kumppani Turun mittavassa Tietojohtamisen hankkeessa, jossa etsitään keinoja kehittää kaupungin toimintaa digitalisaation eri keinoin.

Toispual.fi -palvelusta näkee Förin liikkeet reaaliajassa sekä ennusteen siitä, milloin lautta on kummallakin puolella jokea.

Cerionin toimisto on aivan Förin kupeessa, ja idea syntyikin Förin kulkua katselemalla.

– Vaikka lautan ylitys puolelta toiselle ei vie kuin vajaa kaksi minuuttia, on tuo aika monelle matkustajalle tärkeä, jotta ehtii esimerkiksi ajoissa bussiin vastarannalla. Nyt toispual.fi kertoo, milloin lautta on omalla puolella rantaa, kertoo Cerion Solutions Oy:n liiketoimintajohtaja Laura Laiho.

Palvelussa on myös tieto siitä, milloin Itäistä ja Läntistä Rantakatua kulkevat Föli-bussit ovat Förin kohdalla, kuinka monta ylitystä Föri on tehnyt edellisten päivien aikana ja kuinka pitkän matkan lautta on kulkenut tänään, kuukaudessa ja mihin kaupunkiin saakka se olisi jo matkannut kuluvan kuun aikana, jos se kulkisi vapaana.

Smart Citystä älyä ja iloa turkulaisille

Turun kaupunki on panostanut jo jonkin aikaa toimintansa ja kaupunkiympäristön älyllistämiseen.  Smart City -konseptilla Turku hakee älysovelluksia niin kaupungin tuottamiin palveluihin, liikkumiseen, energiaratkaisuihin kuin asumiseen.

Turku hakee aktiivisesti uusia tapoja uudistaa ja parantaa palveluitaan rakentamalla vahvaa yhteistyötä kaupungin ja yritysten kesken.

– Smart Cityyn kuuluu paitsi innovatiivinen ICT-teknologioiden hyödyntäminen, myös tahto tiedon avaamisesta julkiseksi ja sen jatkohyödyntämisestä erilaisiksi palveluiksi ja sovelluksiksi. Tästä Cerionin toispual.fi on erinomainen esimerkki. Palveluun liitetty bussiaikataulutieto on toteutettu kaupungin tarjoamalla avoimella datalla, sanoo Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira.

Asiasanat: