Turun nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuosi tuo taidetta harmaisiin seiniin: kaupunki saa viisi uutta suurta seinämaalausta lokakuun alkuun mennessä. Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen toivoisi Turkuun tulevaisuudessa jopa muraalikaupunginosia.

Turkulaiset taiteilijat ”Osmo”, Jukka Hakanen ja ”Level 11 crew” toteuttavat lokakuun alkuun mennessä kaupunkikuvaan muraaleja eli suuria seinämaalauksia. Turun nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuoden muraalit toteutetaan kiinteistöihin osoitteissa Luostarinkatu 16, Kaskenkatu 5, Laivateollisuudenkatu 26 ja Lemminkäisenkatu 9.

Juhlavuoden muraalien lisäksi Turussa toteutetaan syyskuun puolivälissä maalaus Ursininkatu neljään Upea16-katutaidefestivaalien aikana. Työn toteuttavat bulgarialaiset Arsek & Erase, Jelio Dimitrov ja Georgi Dimitrov.

–  Alkuvuodesta kartoitimme kymmeniä eri paikkoja, joihin uusia seinämaalauksia voisi ajatella. Useita hyviä kohteita jäi vielä auki, ja lisää voi ehdottaa tulevan varalle, sanoo pop-up-toiminnoista ja toimintaympäristöistä vastaava toiminnanjohtaja Tatu Moisio Turun nuorisopalveluista.

Turun kaupungin nuorisopalvelut koordinoi kaikkien muraalien toteuttamisen. Muraalit maalataan 29. elokuuta alkaen Luostarinkadusta, työn maalaa Jukka Hakanen. Viimeinen töistä, Hakasen ja Osmon yhteistyö, syntyy lokakuun alussa Lemminkäisenkadulle. Suurin muraali, Laivateollisuudenkadun kerrostalojen päätyteos, on kaikkien kolmen taiteilijan yhteistyö.

Rohkeitakin suunnitelmia toivotaan

Muraaleja on kahdentyyppisiä: pysyviksi ajateltuja ja väliaikaisia.

Aiemmin tehdyistä esimerkiksi Eskelin parkkitalon suuri muraali ja tuleva Ursininkadun muraali ovat paikoissa, joissa ne jossain vaiheessa jäävät piiloon rakentamisen myötä.

– Vastaavissa vain määräajan näkyvissä muraaleissa toivoisin tulevaisuudessa hyvinkin rohkeita ideoita ja värienkäyttöä, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen sanoo.

–  Pysyvissä muraaleissa aiheen ja värien soveltuvuutta ympäristöön punnitaan tarkemmin ja siinä kaupunkikuvaneuvottelukunnalla on tärkeä rooli. Taiteilijoiden töiden aiheita tai värejä ei kaupunki kuitenkaan määrittele ennalta millään lailla.

Nuorisotyön juhlavuoden muraalit tulevat asuintalojen ja pysyvien rakenteiden seiniin.

–  Osa näistäkin tulee keskustan ulkopuolelle ja sellaisia muraaleja voisi tulla tiuhempaankin. Oma toiveeni olisi, että jossain vaiheessa Turkuun tulisi jopa muraalikaupunginosia, joita on paljon muualla Euroopassa. Tällaisia voisivat olla vaikka Runosmäki, Hepokulta tai Pansio, Hintsanen maalailee.

Hintsanen mainitsee, että katukuvaan toivotaan etenkin muraaleja, jotka jättävät osan seinästä paljaaksi – kuin rouheaksi kontrastiksi taideteokselle.

Nuorisopalvelut hakee avustajiksi nuoria

Turun nuorisopalvelut hakee työt toteuttavien taiteilijoiden avustajiksi katutaiteesta kiinnostuneita nuoria.

Muraalitaiteilijoiden avustajina toimivat nuoret avustavat taiteilijoita työssään, ja he saavat paljon tietoa muraalin toteuttamisesta ja tekniikasta.

– Nuoret voivat myös keskustella asiasta kiinnostuneiden kanssa työn edetessä maalauspaikoilla, sanoo Tatu Moisio.

Tarkemmat ilmoittautumisohjeet saa Turun kaupungin nuorisopalveluiden Youtube-tilillä olevalta videolta, jossa näkyvät tarkemmin myös tulevien muraalien kohdekiinteistöt.

Nuorisotyön 70-vuotisjuhlavuoden ja Upea16:n muraalit toteutetaan Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuotoista.

Avustajaksi voi ilmoittautua Tatu Moisiolle, puhelin 050 554 6388 (myös Whatsapp). Ilmoittautumisaikaa on 26.8. saakka.

 Turun kaupungin kaunistamisrahasto

  • lahjoitusrahasto, joka on perustettu Turun kaupunginvaltuuston 24.1.1972 ja 11.2.1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto, Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto.
  • Turun kaupungin kaunistamisrahaston vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä summa Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.
  • Kaunistamisrahaston tuotto käytetään ensisijaisesti kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden kehittämiseen ja uusiin kaunistamishankkeisiin. Summan määrittää tarve.
  • Varoja on koordinointiryhmän esityksestä käytetty muun muassa puistojen parannukseen, ulkoveistosten infokyltteihin, taideteosten hankintaan ja huoltoon sekä töhryjen poistoon.

Turkulaisilta kysyttiin vuonna 2015 ideoita kaunistamiskohteista ja kaupunkilaiset lähettivät lähes 200 ehdotusta kaupungin kaunistamiseksi. Useammassa oli toive saada harmaisiin seiniin eloa esimerkiksi katutaideteoksilla.