Kevään luennot keskittyvät reformaation teemoihin osana Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelyä.

18.2. klo 14
Vallan uusjako: reformaatioajan kirkko ja aateli

Reformaation aikana kuningas ja aateli voimistivat asemaansa, kirkko taas menetti omaisuuttaan ja valtaansa. Luostarit suljettiin, pyhimysten kunnioittaminen kiellettiin ja kirkonkelloja takavarikoitiin kruunun rahoittamiseksi. Muutos ei kuitenkaan ollut suoraviivainen. Filosofian tohtori, historian tutkija Anu Lahtisen luento kertoo yhtäältä kirkon ja aatelin valtataistelusta mutta toisaalta yksityishenkilöiden hengellisestä kiinnostuksesta sekä katolisen kirkon yrityksistä saada uudelleen jalansijaa pohjolassa.

11.3. klo 14
Katariina Jagellonica katolilaisuuden ja luterilaisuuden välissä

Katariina Jagellonica eli yli kaksikymmentä vuotta katolilaisena luterilaisessa Ruotsissa. Hänet muistetaan läheisistä yhteyksistään jesuiittoihin ja näiden pyrkimyksiin katolisen uskon palauttamiseksi pohjolaan. Dosentti Susanna Niiranen valottaa Katariina Jagellonican uskonelämää monien paineiden puristuksessa 1500-luvun loppupuolen Suomen herttuakunnassa ja Ruotsissa.

25.3. klo 14
Turun linnan keskiaikaiset puuveistokset

Keskiajalla puuveistokset olivat tärkeä osa kirkkotaidetta.  Säilyneet puuveistokset ovat arkeologista aineistoa lukuun ottamatta Suomen vanhinta esineistöä. Turun museokeskuksen tutkija, FM Bengt Selin käsittelee luennollaan museon kokoelmaan kuuluvia puuveistoksia, joihin käydään tutustumassa Nunnakappelissa ja Sturen kirkossa luennon jälkeen.

8.4. klo 14
Perheen ihanne ja turkulainen arki 1600-luvulla
Luterilaisen 1500- ja 1600-luvun arvomaailmassa avioliitto, siveellinen sukupuolielämä ja perhe-elämän harmonia olivat tärkeitä. Dosentti Riitta Laitinen valottaa ihanteita, joissa perheenisän johtamalla huonekunnalla oli keskeinen rooli, ja kertoo millaisin tavoin 1600-luvun Turussa pyrittiin pitämään ihanteellista elintapaa yllä ja kuinka toisaalta arkinen elämä ei vastannut ideaaleja.

Opastukset Valtapeliä – Reformaatio Suomessa -näyttelyyn luentojen jälkeen
18.2. ja 11.3. klo 15

Muut opastukset näyttelyyn
19.2., 25–26.2., 4–5.3. ja 12.3 klo 15

 

Kaupunginosa/Alue: