Terveyskeskuslääkärin työssä kohdataan koko elämän kirjo. Luonteelleni tämä työ kaikessa monipuolisuudessaan sopii, kertoo Runosmäen terveysaseman vastaava lääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri Heli Leino.

Runosmäki-Mullin terveysasema

Turun yhden suurimman asuinalueen sydämessä Signalistinkadulla sijaitseva terveysasema pitää sisällään lääkärin- ja hoitajien vastaanottojen ohella neuvolan sekä hammashoitolan. Myös laboratoriopalvelut ovat käytettävissä. Tiloissa toimii myös alueen kotihoito. Runosmäen erikoisuutena on opetusterveysasematoiminta, jossa lääketieteen opiskelijat saavat ensikosketuksen potilastyöhön erikoislääkärin ohjauksessa. Saman katon alta löytyvät monet palvelut mahdollistavat asiakkaiden kohtaamisen koko ikäkaaren matkalta.

Mullin lähipalvelupiste Mullintiellä kuuluu Runosmäen terveyasemaan.

- Omat potilaat oppii tuntemaan. Vaikka työ on välillä raskasta, on se myös antoisaa, Heli Leino toteaa.

Espanjan kielen podcastit pyörivät Helin kuulokkeissa, kun hän pyöräilee töihin. Muutama vuosi sitten aktiivisena alkanut espanjan kielen harrastus vauhdittaa työmatkoja ja syventää kielen osaamista. Kielen opiskelusta on ollut jo työssäkin hyötyä. Esimerkiksi muutama potilas on jo hoidettu espanjan kielellä. Helin vapaa-aika vierähtää myös seurakunnan toiminnassa. Hän simultaanitulkkaa seurakunnan tilaisuuksien sisältöjä maahanmuuttajille.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan organisaatio on laaja, mutta kuitenkin sopivan pieni. Esimerkiksi erikoisairaanhoidon henkilökunta tunnetaan eli konsultointi onnistuu joustavasti tuttujen kollegojen kanssa.

- Omaan työn sisältöön pystyy vaikuttamaan. Suhtaudumme muutenkin myönteisesti työn kehittämiseen. Hukkajahti-hankkeessa etsimme esimerkiksi hukkatyötä kaikesta tekemisestämme. Pystyimme vähentämään vastaanottojen keskeytyksiä ja samalla toiminta sujuvoitui.

- Liiallista rutinoitumista ei tapahdu ja tämä palvelee niin meitä työntekijöitä kuin potilaita.

   

Terveysaseman yhteydessä toimii myös Turun ainoa opetusterveysasema, jossa lääketieteen kandit tuovat oman erityisen lisänsä työyhteisöön.

Runosmäki on yksi Turun suurimmista asuinalueista ja sen asukkaat ovat ottaneet terveysasemansa omakseen – yhteistyötä tehdään erilaisten tapahtumien yhteydessä ja alueen lehti ”Ruutiset” kirjoittaa terveysaseman vaiheista. Asiakaspalautteet todistavat samaa – alueen asukkaat ovat tyytyväisiä terveysasemaansa.

- Sanommekin täällä, että tykkäämme potilaistamme ja toisistamme.

   

Heli Leino pyöräilee työmatkat Runosmäen terveysasemalle