Vuosi 2017 on kahden juhlavuoden yhteinen. Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlat alkavat uudenvuodenrakettien myötä, mutta Reformaation merkkivuoden ohjelma käynnistyy jo 30.–31.10. Turussa pidettävillä avajaisilla.

Suomi 100 -ohjelmaa suunnitteleville järjestetään avoin workshop-tilaisuus Turun pääkirjaston Studiossa 30.9. klo 15–17. Tarjolla on apua juhlavuoden ohjelmaan hakemiseen, rahoitukseen ja verkostoitumiseen.

Yhteisöjen, yhdistysten ja seurojen Suomi 100 -ohjelmahankeavustusten toinen hakukierros alkaa 20.9. ja jatkuu 16.10. asti. Avustuksen hakeminen ei edellytä liittymistä valtioneuvoston kanslian viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan, mutta hankkeilta edellytetään läheistä yhteyttä juhlavuoteen. Tarkemmat kriteerit, hakuohjeet ja hakulomakkeet löytyvät osoitteesta www.turku.fi/suomi100

Lutherin teeseistä 500 vuotta sitten käynnistynyt reformaation prosessi muovasi kirkkoa, kieltä ja kulttuuria koko Euroopassa. Reformaation vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin juhlistetaan pitkin vuotta erilaisilla tapahtumilla, joiden valtakunnallisena pääpaikkana on Suomen ainoa reformaatiokaupunki Turku. Yksi reformaation merkkivuoden päätapahtumista ovat 19.–21.5.2017 järjestettävät Kirkkopäivät, jotka tuovat kaupunkiin jopa 10 000 osallistujaa. Vuoden monipuolisista tapahtumista kaiken ikäisille löytyy lisää tietoa osoitteesta www.reformaatio2017.fi

Suomen satavuotisjuhlaa tehdään yhdessä

Suomi 100 -juhlavuoden valmistelut ovat täydessä vauhdissa ja osa Turun ohjelmahankkeista on jo julkistettu. Turkuun saadaan useita merkittäviä kansallisia ja kansainvälisiä suurtapahtumia ja näyttelyitä, kuten alkuvuonna 2017 ensi-iltansa saavat Tom of Finland -musikaali 27.1. ja Kalevalaan pohjautuva ooppera Die Kalewainen in Pochjola 28.2.

Kesän suurtapahtumia Turussa löytyy niin urheilun, kansanperinteen kuin merenkulunkin parista:

  • Paavo Nurmi Games (PNG) 13.6. on Suomen kovin yleisurheilukilpailu, joka juuri nousi World Challenge -sarjaan. PNG on osa viikon pituista Paavo Nurmi -festivaalia. www.paavonurmigames.fi
  • Tall Ships Races 20.–23.7. Kansainvälinen purjelaivatapahtuma tuo Turkuun jopa 100 alusta 20 maasta ja 3000 purjehtijaa, joista sadalle nuorelle Turun ja Kotkan kaupungit sponsoroivat mahdollisuuden olla mukana purjehduksissa.
    www.turku.fi/tallshipsraces2017
  • Europeade 26.–30.7. Värikkäässä kansantanssin ja kansanmusiikin viisipäiväisessä tapahtumassa juhlitaan eläväistä eurooppalaista kansanperinnettä Auran rannoilla. www.turku.fi/europeade2017

Itsenäisen Suomen aarreaitta Turku panostaa juhlavuoteen monella tasolla. Suurtapahtumien lisäksi kaupunki toteuttaa niin omia projektejaan kuin Suomi 100 -ohjelmassa mukana olevia koko Suomen yhteisiä teoksia, kuten Ulos-Ut-Out, Suomi vuonna 2017, Syödään yhdessä ja Koko Suomi luistelee.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton avustusten kautta on tiedossa vielä oma otoksensa mielenkiintoisia juhlatekoja, mm. videoteoksia, näyttelyitä, konsertteja, taideteoksia ja antologioita. Juhlavuoden teema on ”Yhdessä - Tillsammans”, joten ohjelmaa tekemään ovat tervetulleita kaikki suomalaiset.