Itsenäisyyden satavuotisjuhla tulee parhaiten lähelle ja iholle Turussa ja Varsinais-Suomessa. Juhlavuoteen panostetaan täällä erityisen paljon ja sen kautta halutaan tuoda esille kaupungin ja maakunnan vahvaa identiteettiä – yhteistä pohjaa, jolta ponnistamme ideoimaan ja rakentamaan juhlavuoden runsaudensarveen ohjelmaa.

Juhlavuosi käynnistyy ryminällä kun näyttävä Turun uuden vuoden vastaanotto kerää kaupunkilaiset jokivarteen juhlimaan koko aatoksi. Alkuvuodesta on tulossa kaksi upeaa kantaesitystä, Tom of Finland -musikaali 27.1. ja Kalevalaan pohjautuva ooppera Die Kalewainen in Pochjola 28.2. Oopperassa ovat mukana mm. Tommi Hakala ja Johanna Rusanen-Kartano.

Suomen henkinen pääkaupunki Turku on myös kirkon pääkaupunki. Suomi 100 -ohjelman kanssa rinnan kulkeva reformaation merkkivuosi alkaa tämän vuoden lokakuussa. Sen päätapahtumaa, Kirkkopäiviä, juhlitaan toukokuussa. Reformaatio on vaikuttanut merkittävästi suomalaisen sivistyksen, kansainvälisten suhteiden, yhteiskunnan rakenteiden ja tapakulttuurin kehittymiseen.

Kesän suurtapahtumia Turussa löytyy niin urheilun, kansanperinteen kuin merenkulunkin parista:

  • Paavo Nurmi Games (PNG) 13.6. on Suomen kovin yleisurheilukilpailu, joka juuri nousi World Challenge -sarjaan. PNG on osa viikon pituista Paavo Nurmi -festivaalia.
  • Tall Ships Races 20.–23.7. Kansainvälinen purjelaivatapahtuma tuo Turkuun jopa 100 alusta 20 maasta ja 3000 purjehtijaa, joista sadalle nuorelle Turun ja Kotkan kaupungit sponsoroivat mahdollisuuden olla mukana purjehduksissa.
  • Europeade 26.–30.7. Värikkäässä kansantanssin ja kansanmusiikin viisipäiväisessä tapahtumassa juhlitaan eläväistä eurooppalaista kansanperinnettä Auran rannoilla.

Kaupungin oman perustoiminnan piirissä tapahtuu monenmoista, ulkoalueita kunnostetaan ja valaistaan, valmistuneita investointihankkeita vihitään käyttöön ja mm. oppilaitoksilla, päiväkodeilla ja vanhainkodeilla on omia Suomi 100 -projektejaan.

Koko Varsinais-Suomi juhlii

Turussa ja Varsinais-Suomessa toteutetaan Suomi 100 -ohjelmassa mukana olevia koko Suomen yhteisiä teoksia, kuten Ulos-Ut-Out, Suomi vuonna 2017, Syödään yhdessä ja Koko Suomi luistelee.

Nuorten ajatuksia tulevaisuudesta kerätään Paraisilla ja evakkomuistelmia Somerolla, Mannerheim-ristin ritarien ja veteraanien ritaripuiston 10-vuotisjuhlia vietetään Askaisissa, ja maatalouselinkeinon muutosta tarkastellaan Loimaalla.

Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen liiton avustusten kautta on tiedossa vielä oma otoksensa mielenkiintoisia juhlatekoja, mm. videoteoksia, näyttelyitä, konsertteja, taideteoksia ja antologioita.

Kaupungilla ja maakuntaliitolla on yhteensä kolme avustushakua, joten ohjelmapohja laajenee vielä entisestään. Huomiota kiinnitetään erityisesti alueelliseen, taloudelliseen ja teemalliseen saavutettavuuteen – jotta todella voimme juhlia yhdessä.