Satavuotias Suomi juhlii itsenäisyyden ajan kulttuurin tekijöitä ja tekoja Vuosisadan Kulttuurigaalassa Turussa lokakuussa 2017. Ylen TV1-kanavalla suorana televisioitava viihteellä ja taiteella maustettu iltajuhla huipentuu suuren yleisön äänestämän Vuosisadan Kulttuuripersoona tai -teko -palkintoluokan voittajan julkistamiseen.

Tilaisuus järjestetään Turun Logomossa yhtenä Suomi 100 -ohjelmakokonaisuuden päätapahtumana. Helsingin Musiikkitalolla 18.10.2016 pidetyssä lehdistötilaisuudessa ennakoitiin vuoden kuluttua järjestettävän suomalaisen kulttuurin suurta juhlaa avaamalla hankkeet verkkosivut ja julkistamalla gaalan palkinnot, Kultalilja-patsaasta teetetyt pienoismallit.

Kultalilja on Suomen tunnetuimman kuvanveistäjän Wäinö Aaltosen noin metrin korkuinen puinen, kullattu veistos 1920-luvulta. Vuonna 2014 se hankittiin yksityiskokoelmasta Ruotsista Turun kaupungin taidekokoelmiin. Lehtikullalla päällystetyt pienoiskopiot jaetaan eri palkintoluokkien voittajille.

Gaalapalkinnon paljasti tiedotustilaisuudessa Turun kulttuurilautakunnan ja Suomen Teatterit ry:n puheenjohtaja Maija Perho.

-Palkinto on kunnianosoitus paitsi palkittaville myös kuvanveistäjä Aaltosen arvokkaalle tuotannolle. Olen ylpeä kaupunkimme puolesta arvoteoksen hankkimisesta takaisin Suomeen, sillä se on osa suomalaista kulttuurihistoriaa, Perho taustoitti.

Ehdota vuosisadan kulttuuritekoa

Suomi 100 -ohjelman pääsihteeri Pekka Timonen iloitsi kulttuuriväen yhteisen gaalan vahvistavan itsenäisyyden juhlavuoden yhdessä tekemisen teemaa.

-Suomalainen kulttuuri on aina ollut elinvoimaista ja omaleimaista. Odotan erittäin kiinnostuneena, minkälaiset legendat nousevat Kulttuurigaalassa esiin luovuutemme suuresta tarinasta, pohti pääsihteeri Timonen.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen viittasi johtamansa yhtiön tehtävään tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.

-Vuosisadan Kulttuurigaala tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden edistää kulttuurin ja yhteiskunnan vuorovaikutusta. Myöhemmin nimettävä palkintoraati tukee laajuudessaan erilaisten näkemysten huomioon ottamista, vakuutti Kivinen.

Turun kaupunginjohtajan Aleksi Randellin johtaman palkintoraadin kokoonpano ja monimuotoiset palkintoluokat julkistetaan ensi keväänä. Hankkeen verkkosivut on avattu ja sivustolla otetaan vastaan ehdotuksia yleisöäänestyksen ehdokkaiksi Vuosisadan Kulttuuripersoonista ja -teoista: www.kulttuurigaala.fi.