Uudet selkokieliset kulttuurikuntoilukartat ja tehtäväpaketti on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa selkokieltä tutustuessaan Turkuun.

Kävelyreittejä on neljä erilaista. Jokaiselle reitille on oma karttansa teksteineen. Lisäksi tarjolla on tehtäviä, joita voi työstää ennen kierrokselle lähtöä, sen aikana ja jälkeen.

Oppaista kaksi tuo Turkua tutuksi kulttuuri- ja urheilukaupunkina sekä johdattaa maamerkkien äärelle, kuten Förille ja Kakolanmäelle. Toiset kaksi reittiä sisältävät tehtäviä eli niiden varrella osallistujat pääsevät tutustumaan kaupunkiin esimerkiksi kysymällä ja valokuvaamalla. Reiteille suositellaan ohjaajaa tai opettajaa mukaan.

–Esimerkiksi jokirannassa pitää pysäyttää turkulainen ja kysyä häneltä, mitä kaikkea Aurajoesta on löytynyt. Kauppahallissa selvitetään karjalanpiirakan teko-ohjeet sekä haastatellaan asiakkaita ja kauppiaita. Osallistujia kannustetaan ottamaan kontaktia kantasuomalaisiin ja tutustumaan Turkuun arkisesti, kertoo karttoja tehnyt Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan maahanmuuttajakoordinaattori Kati Leskinen.

Sisältö ja sanasto muokattu helpommaksi ymmärtää

Selkokieliset Turku-oppaat on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa helppoa kieltä tutustuessaan Turkuun. Ne sopivat erityisen hyvin maahanmuuttajille, koska teksti on kirjoitettu selkokielellä, joka on sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan suomen yleiskieltä ymmärrettävämpää.

–Selkokielessä käytetään konkreettisia sanoja ja lyhyitä lauseita sekä rajataan sisällöksi olennainen tieto. Kielen ymmärtämisen tukena voidaan käyttää myös esimerkiksi kuvia ja värejä, sanoo oppaiden työstämiseen osallistunut kotoutumiskoulutuksen opettaja Kirsi Linnamäki.

Reittejä testanneet tyytyväisiä

Reittejä testattiin maahanmuuttajaryhmien kanssa kesällä 2016. Puolentoista tunnin mittaiset opastukset saivat hyvää palautetta.

–Monia maahanmuuttajia jännittää ottaa kontaktia kantasuomalaisiin esimerkiksi heikon kielitaidon vuoksi. Ryhmän kannustuksella kaikki kuitenkin uskalsivat tarttua tehtäviin. Moni koki onnistumisen tunteen ja uskaltaa varmasti lähestyä turkulaisia uudelleen, sanoo Leskinen.

Selkokieliset opaskartat ovat osa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan kulttuurikuntoilu-kokonaisuutta. Turkuun pääsee tutustumaan nyt yhteensä 17 kulttuurikuntoilureitillä.