Turun seudun tapahtumakalenterin tietoja voi jatkossa hyödyntää avoimen rajapinnan, Linked eventsin kautta. Rajapinta tarjoaa tapahtumatietoja kaikkien hyödynnettäväksi ja vapaasti kehitettäväksi.

6Aika

Linked events -rajapinnan avaus on toteutettu osana 6aika-strategiaa, joka on Suomen kuuden suurimman kaupungin (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Oulu ja Turku) yhteinen ponnistus kohti avoimempia ja älykkäämpiä palveluita. Strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Tiedot päivittyvät rajapintaan kerran tunnissa ja ovat yhtenäisessä formaatissa Helsingin Linked events -rajapinnan kanssa. Turun ja Helsingin lisäksi Linked events tulee käyttöön muissakin kaupungeissa.

– Kalenteritiedot syötetään vain kerran ja ne ovat vapaasti hyödynnettävissä erilaisissa mobiilisovelluksissa ja verkkopalveluissa. Avoimen rajapinnan etuna on, että tapahtumien tiedot ovat aina yhtenäiset. Tapahtuman kävijä voi saada mobiilisovelluksella tapahtumaan liittyviä tietoja riippumatta siitä kuka tapahtuman järjestää tai missä se järjestetään, ja tapahtuman järjestäjä puolestaan saa laajan näkyvyyden tapahtumalleen. 6aika-hankkeen avoimen datan Turun osatoteutuksen projektipäällikkö Tarja Vuorinen kertoo.

Avointa rajapintaa kehitetään jatkuvasti, esimerkiksi kuvien ja avainsanojen osalta tietoja vielä tarkennetaan. Nyt rajapinnasta voi tehdä hakuja muun muassa päivämäärän, sijainnin ja avoin sana -haun perusteella.

– 6aika-kaupungit toivovat, että Linked events -rajapinnasta muodostuisi tapahtumatiedolle laajalti hyödynnettävä standardi, Vuorinen sanoo.

Tapahtumille entistä parempaa näkyvyyttä

Turku tavoittelee avaamallaan rajapinnalla paitsi tapahtumille parempaa näkyvyyttä myös tapahtumatietojen yhtenäisyyttä. Tietojen laatu ja tietolähteiden määrä parantuu ajan myötä.

– Turku kutsuu tapahtumatietoja hyödyntäviä organisaatioita käyttämään aktiivisesti rajapintaansa, jotta tulevaisuudessa tarjolla olisi kaikki tapahtumat koko Varsinais-Suomessa. Rajapinnan kautta kaikkien tapahtumakalenteriin tietoja syöttäneiden tapahtumat ovat hyödynnettävissä.