Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden alkuun on aikaa reilut 60 päivää. Tulossa on kaikkien aikojen suurin kansallinen juhlavuosi, joka on innostanut suomalaiset rakentamaan juhlavuotta yhdessä. Ohjelmaan on liitetty jo yli 2 000 hanketta.

Suomalaiset pitävät juhlavuotta tärkeänä ja jo kolme neljästä suomalaisesta on tietoinen pian alkavasta itsenäisyyden satavuotisjuhlavuodesta. Yli 70 prosenttia suomalaisista pitää osallistumista Suomen satavuotisjuhlien viettämiseen tärkeänä ja lähes jokainen (96 %) haluaa juhlistaa itsenäisyyttä jollain tavoin.

Myös halukkuus osallistua juhlavuoden valmisteluun ja ohjelman rakentamiseen on nousussa. Noin kolmannes suomalaisista on kuullut tai lukenut hankkeesta tai tapahtumasta, joka on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Toimeliaimpia ohjelman järjestäjiä ovat 35-55-vuotiaat naiset.

Juhlatunnelmissa suomalainen suuntaa ajatukset ja askeleet mieluiten luontoon. Yhdeksän kymmenestä nostaa suomalaisen luonnon ja maiseman kiinnostavimmaksi juhlavuoden ohjelman aiheeksi.

Juhlavuosi starttaa uudenvuoden yönä

Itsenäisyyden juhlavuosi käynnistyy heti uudenvuoden aattona 31.12. Helsingin Töölönlahdella. Myös monissa muissa kaupungeissa uusi vuosi otetaan vastaan Suomi 100 -tunnelmissa, niin Turussakin. Tapahtumat alkavat jo iltapäivällä ja runsas ohjelma tarjoaa iloisia yllätyksiä kaiken ikäisille.

Keskiyöhön huipentuvat bileet kutsuvat kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät avaamaan yhdessä uutta vuosisataa. Ylen juhlalähetys välittää tunnelmat koko Suomeen. Lisätietoa juhlavuoden avajaisten ohjelmasta on luvassa marraskuun kuluessa.

Ohjelma rakentuu avoimen haun kautta

Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa rakentuu aina lokakuun 2017 loppuun asti, jolloin ohjelmahaku päättyy. Ohjelmaan on jo tässä vaiheessa liittynyt mukaan yli 2 000 erilaista hanketta kaikkialta Suomesta sekä ulkomailta, ja uusia ohjelmaehdotuksia virtaa sisään kiihtyvää tahtia.

Juhlavuoden ohjelmaa toteuttavat yksittäiset kansalaiset, järjestöt, kunnat, kaupungit, valtio, yritykset ja monet muut erilaiset yhteisöt. Hankkeiden puitteissa järjestetään kymmeniä tuhansia tilaisuuksia, tapahtumia, konsertteja, näytöksiä, seminaareja, kisoja, juhlia tai muita yhteisiä hetkiä. Myös ulkomailla tapahtuu: suomalaisuutta juhlitaan vähintään 70 maassa ja viidellä mantereella.

Ohjelmakalenteri verkossa

Juhlavuoden ohjelmaikkuna ja tapahtumakalenteri rakentuvat ohjelman verkkosivuilla. Sivuston sisällön tuottavat ohjelmahankkeet itse. Palvelusta voi hakea ohjelmatietoa ja tapahtumia erilaisten kriteerien mukaan.

Lisätietoa eri puolilla Suomea tapahtuvasta Suomi 100 -toiminnasta saa aluekoordinaattoreilta, jotka työskentelevät maakunnissa ja kuudessa suurimmassa kaupungissa.

Suomi 100 -materiaalia median käytettävissä

Juhlavuoden verkkosivuilta löytyy myös tiedotearkisto ja valmiita materiaaleja toimitusten käyttöön.

Suomi 100 -tunnus on median käytettävissä graafisen ohjeiston mukaisesti juhlavuoden uutisointiin liittyvissä journalistisissa yhteyksissä. Tunnuksen oikeudet omistaa valtioneuvoston kanslia. Media voi käyttää myös Suomi 100 -kuvapankin kuvituskuvia juhlavuoteen liittyvissä jutuissa.