Turun väkiluku kasvaa jo kymmenettä vuotta peräkkäin niin, että jokaisen vuoden kasvu on edellistä nopeampaa. Väkiluvun kasvun ja elinkeinoelämän myönteisen kehityksen takia rakentaminen on Turussa ennätysvauhdissa.

Turun väkiluku on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana noin 10 000 asukkaalla. Tilastojen mukaan viime vuoden lopussa kaupunkilaisia oli 185 908.

Vuonna 2007 asukasmäärä väheni hieman. Sen jälkeen asukasmäärän prosentuaalinen kasvu on noussut vuosittain ja ylitti viime vuonna prosentin eli yhteensä 2084 asukasta. Vuonna 2015 Turku oli maan sisäisessä muutossa suhteellisesti nopein kasvaja.

-Turun kasvua siivittää elinkeinoelämän erinomainen menestys: erityisesti lääke- ja meriteollisuuden merkittävien toimijoiden kasvunäkymät lisäävät luottamusta Turun tulevaisuuteen, sanoo Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Turun kaupunki tukee elinkeinoelämän kasvua erilaisilla yhteistyöverkostoilla ja -sopimuksilla. Esimerkiksi meriteollisuuden toimijoita yhdistetään Blue Growth -ohjelmalla, Turku on vahvasti mukana koko eteläisen Suomen yhdistävässä Pohjoinen kasvuvyöhyke -sopimuksessa ja maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimus edistää kasvua asuntotuotantoa tukevalla integroidulla kaupunkikehityksellä.

Kaupungin omista kärkihankkeista keskustan kehittäminen ja Kampus ja tiedepuiston rakentuminen Kupittaalle vauhdittavat toimintaa.

-Kaupungilla joka puolella näkyvät nostokurjet kertovat myös rakentajien uskosta tulevaan. Yleiskaavatavoitteidemme mukaisesti Turku kasvaa täydennysrakentamalla kaupunkia tiiviimmäksi, jonka uskomme myös lisäävän kaupungin elinvoimaa entisestään. Työpaikat, palvelut ja ihmiset keskittyvät keskustaan, kertoo Timo Hintsanen.

Turun rakentaminen ennätysvauhdissa

Turun rakennusvalvonta tilastoi lupahaussa muun muassa lupien määriä sekä luvissa haettujen asuntojen ja kerrosneliöiden määriä. Luvissa erityisesti kerrosneliöiden ja haettujen asuntojen määrä on voimakkaassa kasvussa.

-En ole nähnyt 15-vuotisen urani aikana vastaavaa kasvua. Se kertoo nopeasta rakentamisen määrien lisääntymisestä viime vuoden syksystä lähtien, sanoo Turun rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala.

Tämän vuoden aikana on myönnetty lupa useammalle asunnolle kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana, vaikka vuotta on jäljellä vielä pari kuukautta. Määrä on jo lähes kaksinkertainen edellisen vuosikymmenen toiseksi vilkkaimpaan vuoteen verrattuna. Tänä vuonna on myönnetty lupa jo 2182 asunnolle, kun vuonna 2011 myönnettiin lupa 1140 asunnolle.

Kaavoitus varmistaa tulevan kasvun

Kaavoitus avaa tietä tulevalle kasvulle. Tällä hetkellä voimassa olevat asemakaavat mahdollistavat 715 000 kerrosneliön rakentamisen yhteensä 14 300 uudelle asukkaalle. Vireillä olevilla kaavoilla mahdollistetaan asuminen 22 700 asukkaalle ja lähivuosikymmenille tähtäävissä kaupunkisuunnittelun ja -kehittämisen ohjelmissa varaudutaan noin 28 700 uuteen asukkaaseen.

-Yhteensä voimassa ja vireillä olevilla asemakaavoilla sekä tulevilla kaupunkisuunnittelun kohteilla mahdollistetaan 3,2 miljoonaa kerrosneliötä lähes 65 000 asukkaalle. Tämä mahdollistaa huomattavasti suuremman kasvun kuin mihin yleiskaavassa varaudutaan vuoteen 2029 mennessä, toimialajohtaja Christina Hovi ympäristötoimialalta kertoo.

Kaavoituksella luodaan edellytykset myös elinkeinotoimintojen kehittymiselle. Voimassa olevat asemakaavat mahdollistavat noin miljoonan kerrosneliömetrin rakentamisen elinkeinotoiminnoille. 73% olemassa olevasta kaavavarannosta on teollisuudelle ja logistiikalle, 17% rakennusoikeudesta on osoitettu liike- ja toimitiloille ja 10% toimistoille.

Vireillä olevat ja ohjelmoidut asemakaavat sisältävät elinkeinotoiminnoille arviolta vajaa 1,4 miljoonaa kerrosneliömetriä rakennusoikeutta. Tästä rakennusoikeudesta 47% on teollisuutta ja logistiikkaa, 37% toimistoja ja 16% liike- ja toimitiloja.

-Kunnianhimoisella kaavoitusohjelmalla mahdollistetaan kysyntää vastaava joustava toteutus ja kaupungin kasvu myös tulevaisuudessa, Christina Hovi sanoo.