Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset tarjoavat nyt yhdessä kokonaisvaltaista mielenterveys- ja päihdepalvelut yhdistävää tukea. Mielenterveys- ja päihdetiimi kohtaa asiakkaan hänen omista lähtökohdistaan ja räätälöi juuri hänelle sopivan tuen.

MP-tiimi

  • Terveys- ja sosiaalialan ammattilaisten muodostama tiimi.
  • Tarvittaessa mukana myös terveysaseman lääkäri, psykiatrinen sairaanhoitaja, sekä sosiaalityöntekijä ja muut ammattilaiset
  • Sovittaessa vastaanottoja on myös muilla kuin Keskustan terveysasemalla

Kenelle?
Tiimi on tarkoitettu turkulaisille, joita päihteiden käyttö ja psyykkinen hyvinvointi huolestuttavat. Jos ongelmat kasaantuvat ja arjessa selviäminen sekä hoitoon hakeutuminen tuntuvat haastavalta, yhteydenotto mp-tiimiin on oikea ratkaisu.

Miten tiimin asiakkaaksi pääsee?
Asiakkaaksi voi hakeutua ottamalla itse yhteyttä tai pyytämällä asioita hoitavaa ammattilaista ottamaan yhteyttä tiimiin.

Mielenterveys- ja päihdetiimi
Keskustan terveysasema
Käsityöläiskatu 2, 2. krs
P. 040 708 5905

Palvelu on maksuton.

Lisätiedot: www.turku.fi/mptiimi

Terveydenhoitaja Minna Rouvali (vas.), sosiaaliohjaaja Emmi Yrjänheikki ja terveydenhoitaja Katja Essén ovat osa mielenterveys- ja päihdetiimiä.

Juuri aloittaneessa mielenterveys- ja päihdetiimissä (mp-tiimi) työskentelee kolme sosiaaliohjaajaa ja kolme terveydenhoitajaa. Tiimin tilat ovat Keskustan terveysasemalla, mutta asiakkaita voidaan tavata muillakin terveysasemilla ja erilaisilla kokoonpanoilla. Sosiaaliohjaajan ja terveydenhoitajan muodostamaan tiimiin voivat kuulua myös mm. terveysaseman lääkäri, A-klinikan päihdetyöntekijä ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Jos huoli herää päihteiden käytöstä ja psyykkisestä voinnista, ja jos monet ongelmat ovat jääneet vaille ratkaisua, tiimi tarjoama apu voi olla asiakkaalle juuri oikea vaihtoehto. Ja jos arjessa selviäminen ja eri terveys- tai sosiaalipalvelujen piiriin hakeutuminen on haastavaa, tiimi tukee tässäkin.

- Tiimi auttaa päihteiden käytön vähentämisessä ja samalla edistää psyykkistä hyvinvointia sekä kuntoutusta. Ohjausta annetaan myös pitkäaikaissairauden hoitoon, omahoitoon, käytännön asioiden järjestämiseen ja arjen hallintaan, kertoo tiimin esimies, osastonhoitaja Jenni Pinomäki.

Osastonhoitaja Jenni Pinomäki

Paljon palveluita käyttäville oikeanlainen apu yhdestä paikasta

Jos aiemmin asioiden hoitaminen on vaatinut monen eri puolilla kaupunkia löytyvän toimijan luona käyntiä, nyt yhdellä vastaanottokerralla saadaan moni asia kuntoon. Palvelu onkin suunnattu heille, jotka jo käyttävät paljon terveysaseman palveluja, mutta eivät löydä apua ongelmiinsa.

Asiakkuus lähtee liikkeelle puolin ja toisin tutustumisesta ja etenee asiakkaan hoidon- ja palvelutarpeen arvioon. Asiakkaan luo voidaan tehdä myös kotikäynti, jos hän sitä toivoo.

Sosiaaliohjaajat Tiina Kylämäki ja Jaana Virta

- Toiminta on aina räätälöityä juuri tietyn asiakkaan tarpeiden mukaan, tärkeää on, että asiakkaan omaa näkemystä tilanteestaan kuullaan ja asiakkaalle tulee tunne kohdatuksi tulemisesta, sosiaaliohjaaja Jaana Virta.

- Palvelu on kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa. Toiminnassa mukana olleilta asiakkailta saatu palaute on ollut myönteistä. Lisäksi yhteistyökumppanit ovat viestineet, että MP-tiimin palvelulle on tarvetta ja se vastaa sellaisten vaikeassa asemassa olevien asiakkaiden tarpeisiin, joille ei aikaisemmin ole löytynyt oikeaa palvelua.   

Mielenterveys- ja päihdetiimin toiminta on lähtenyt liikkeelle Palvelumuotoilulla parempia palveluja riskiryhmille (PPPR ja PPPR2) -hankkeiden tuloksena.

Kuvat on otettu tiimin ensimmäisellä kokoontumiskerralla.