Katedraalikoulun ja suomalaisen koulutuksen 740-vuotisjuhlaa vietetään 18.11. Samalla julkaistaan Katedraalikoulun historiaa käsittelevä teos. Opetus entiseen loistoonsa kunnostetussa Katedraalikoulussa alkaa vuoden alussa.

Katso kuvagalleria remontoidusta Katedraalikoulusta (Facebook @Turunkasvatusjaopetustoimi)

Suomen vanhimman oppilaitoksen, Turun katedraalikoulun perustamisvuotena pidetään vuotta 1276. Turun katedraalikoulun ja suomalaisen koulutuksen 740-vuotisjuhlaa vietetään perjantaina 18.11. Turun tuomiokirkossa jumalanpalveluksessa ja Turun konserttitalolla. Samalla julkaistaan Katedraalikoulun historiaa käsittelevä teos, jonka on kirjoittanut koulun edellinen rehtori Bertel Wahlström.

Ei mikään museokoulu vaan moderni oppimisympäristö

Reilun vuoden kestänyt Katedraalikoulun peruskorjaus valmistui aikataulun mukaisesti lokakuun puolessa välissä. Peruskorjauksessa talotekniikka ja kaikki sisäpinnat uusittiin sekä julkisivu, ikkunat ja piha kunnostettiin. Rakennuksen museaalinen arvo ja alkuperäinen värimaailma huomioitiin kunnostuksessa. Turun Museokeskus oli hankkeessa vahvasti mukana.

– Alkuperäiset värit tutkittiin huolellisesti ja näitä samoja värisävyjä pyrittiin myös käyttämään. 1970 -luvun peruskorjauksen valkoiset sävyt muutettiin enemmän kohteen historiallista luonnetta kunnioittavampaan värikkäämpään muotoon, taustoittaa rakennuttajainsinööri Jouni Anttila Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitokselta.

Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään ”museokoulu”, vaan rakennus on sisältä moderni oppimisympäristö, jossa kaikki nykypäivän vaatimukset on huomioitu, Anttila sanoo.

Tiloja on lukion lisäksi terveydenhoidolle, keittiölle, Folkhälsanille ja Arbikselle.

”On inspiroivaa aloittaa työt näin hienossa ympäristössä”

Katedraalikoulun oppilaat ovat olleet evakossa toista vuotta, ja paluu uudistettuihin tiloihin tapahtuu keskiviikkona 4.1.2017. Aika evakossa on sujunut hyvin, mutta muuton lähestyessä on oppilaiden koti-ikävä alkanut kasvaa. Enää ei maltettaisi millään odottaa uusiin tiloihin pääsyä.

Katedraalikoulun rehtori Marianne Pärnänen on jo päässyt tutustumaan uusiin tiloihin ja hänen mielestään peruskorjaus ylitti jopa odotukset.

–  Saamme käyttöömme peruskorjatun modernin koulun, jossa on hyvinvarusteltuja tiloja luonnontiedeaineiden opetukseen sekä kuvataiteelle, iloitsee Pärnänen.

– Tuntuu hienolta saada muuttaa uudistettuun tilaan, jossa voimme ottaa huomioon uuden opetussuunnitelman vaatimukset lisätä yhteistyötä opetuskäytännöissä.