Turun runsas joulunaika täydentyi tänä vuonna uusilla Satusilloilla, jotka ovat Turun kaupungin joululahja kaupunkilaisille. Aurajoen ylittävät kävelysillat puettiin joulukauden ajaksi tunnelmalliseen asuun valon, äänen ja koristeiden avulla.

Näyttely joulukaupungin vaiheista pääkirjastossa

Joulukaupungin kehittymisestä ja Turun jouluperinteistä kerrotaan Turun pääkirjaston lukusalin ikkunoissa esillä olevassa näyttelyssä.

Näyttely on avoinna 27.11.–14.1.

Satusiltojen avaus huipensi Turun joulun avajaisviikonlopun ensimmäisenä adventtisunnuntaina 27.11.2016. Kirjastosilta sai jouluisen äänimaailman ja Teatterisilta upean koristelun ja elämyksellisen valaistuksen. Siltaa koristamaan tuotiin 200 joulukuusta.

Avajaisia oli seuraamassa arviolta yli 5000 kaupunkilaista. Joulukaupungin yhteistyökumppanit lahjoittivat avajaisyleisön lapsivieraille led-lamput Teatterisillan avajaisissa. Samalla tuettiin Pelastakaa Lapset ry:n Turun paikallisyhdistysten toimintaa lasten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Joulukaupunkihanke käynnisti Aurajokivarren valaistuksen

Satusiltojen myötä muistellaan joulukaupunki Turun kehittymistä 20 vuoden aikana. Joulukaupunki-projektista vuonna 1996 alkoi Turun jouluperinteiden kokoaminen yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nykyisin käsittää muun muassa museoiden joulutarjonnan katettuine joulupöytineen, Vanhan Suurtorin joulumarkkinat joulupukkeineen, Joulun polku -tapahtumakokonaisuuden kaupunkikeskustassa, Kauppatorin joulutorin, Tuomiokirkon valaistun kuusen ja Turun seurakuntien ohjelman sekä nyt myös uudet Satusillat.

Joulukaupungilla on ollut osansa Aurajokirannan kehittymisessä kaupunkilaisten yhteiseksi olohuoneeksi. Osana joulukaupunkihanketta ideoitiin aluksi joulunajan valaistusta vuonna 1997. Tämän jälkeen alettiin kehittää koko Aurajokirannan pysyvää valaistusta, joka tänä päivänä on oleellinen osa jokirannan viihtyvyyttä. Satusillat jatkavat tätä tarinaa, yhtenä osana muuta keskusta-alueen kehittämistä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell vahvistaa Aurajoen olevan Turun ”sielu ja sydän”, kuten valaistussuunnittelua vuonna 1997 johtanut maisema-arkkitehti Ritva Nummiora oli toivonut kaupunkilaisten sen ymmärtävän.

- Tänä päivänä Aurajoki ympäristöineen elää ympäri vuoden. Se on monenlaisten tapahtumien näyttämö, turkulaisten promenadi ja olohuone, joka viehättää myös täällä vierailevia. Satusilloilla jatketaan jokivarren valaisua, sanoo kaupunginjohtaja Randell.

Samalla kaupunki haluaa myös selvittää siltojen toimivuutta tapahtumien ja kaupunkimarkkinoinnin uudenlaisessa käytössä.

- Tämän vuoden Satusilloista saamme kokemusta siitä, miten silloilla voidaan hyödyntää valoa ja ääntä innovatiivisesti esimerkiksi tapahtumien yhteydessä, Randell jatkaa.

Satusiltojen suunnittelusta ovat vastanneet valo- ja äänisuunnittelijat Janne Auvinen, Eero Auvinen ja Petteri Unkila ja toteutuksesta Bright Finland. Toteutuksessa yhteistyökumppaneina ovat Kuntec Oy ja Turku Energia. Satusillat valoineen ovat avoinna aina loppiaiseen asti.