Katedraalikoulun ja suomalaisen koulutuksen 740-vuotisjuhlaa vietettiin perjantaina 18.11. Turun tuomiokirkossa ja Turun konserttitalolla. Samalla julkaistiin Katedraalikoulun historiaa käsittelevä teos, jonka on kirjoittanut koulun edellinen rehtori Bertel Wahlström.

Katedraalikoulun ja suomalaisen koulutuksen 740-vuotisjuhlassa yhdistyi luontevasti suomalaisen koulutuksen historia, nykyisyys ja tuleva. Päivän aikana avattiin ovet peruskorjattuun Katedraalikouluun, käännettiin katseet tulevaisuuden koulutukselle sekä muisteltiin hieman historiaa, koulutuksen varhaisia ensiaskeleita. 

Juhlahumua oppilasvoimin

Juhla aloitettiin tunnelmallisissa merkeissä Turun tuomiokirkossa, missä ruotsinkielisen juhlajumalanpalveluksen saarnasta vastasi arkkipiispa John Vikström. Vikström korosti puheessaan oppimisen ja suvaitsevaisuuden tärkeyttä.

Kuva: Lauri Tiikasalo

Pääjuhlaa vietettiin Turun Konserttitalolla. Juhlan ohjelma rakentui vahvasti oppilaiden järjestämiin musiikkipainotteisiin ohjelmanumeroihin sekä mielenkiintoisiin puhujiin. Musiikista vastasivat Katedraalikoulun opiskelijat, musiikkilukion orkesteri ja sekakuoro Camis.

Pääjuhlan avasi Katedraalikoulun rehtori Marianne Pärnanen, joka iloitsi uuteen loistoonsa palautetusta koulutalosta "Palaamme innostuneina takaisin Kattanille. Seinät huokuvat historiaa, vaikka pinnat on uusittu".

Opiskelijoiden esittämä Historisk kavalkad om bildningshistorien i Åbo, puhalsi historian eloon ja kiinni tähän päivään. Vaikka keskustelijat edustivat aivan eri ikäluokkia, löytyi kuitenkin yllättäviä yhtäläisyyksiä. Charlotta Palmin ja Lukas Wulfin vuoropuhelu oli intensiivistä sanailua, jossa käytiin läpi sukupolvien eroja ja turkulaisen koulutuksen historiaa hauskalla tavalla.

Katedraalikoulun entinen rehtori Bertel Wahlström kertoi puheessaan historiikin vaiherikkaasta työskentelyprosessista ja tiedonhausta. ”Lähdemateriaalia oli helposti saatavilla ja sitä oli paljon”. Historiikissä Wahlström valottaa koulun alkuaikoja, jolloin opiskelu koulussa oli vallan toisenlaista. Kirkko oli vahvasti läsnä ja päiväohjelmaan kuului osallistuminen kirkonmenoihin. Koulupäivät olivat myös nykypäivään verrattuna verrattain pitkiä: aamulla opetus alkoi kello viideltä ja päättyi vasta kello viideltä ilta­päivällä. Opetus nojasi ensisijaisesti ulkoa oppimiseen. Koulumestarilla, eli rehtorilla olikin opetustyössä apunaan koulua jo useampia vuosia käyneitä oppilaita tai vasta koulunsa päättäneitä nuoria, joiden pääasiallinen tehtävä oli kuulustella oppilaita määräajoin. Heitä kutsuttiin kuulijoiksi.

Juhlapuheen piti ministeri Christoffer Taxell, joka aloitti ja lopetti puheensa vahvaan ajatukseen ”Koulutus on tehokkain keino muuttaa maailmaa”. Taxell kertoi olevansa peruskoulun vahva kannattaja, sillä peruskoulussa kaikilla on samanarvoiset mahdollisuudet. Utsjoelta saaristoon.

Kuva: Lauri Tiikasalo

Turun piispa Kaarlo Kalliala kertoi, että Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli ja Turun katedraalikoulu ovat ikätovereita. ”Vaikka nyt juhlimmekin historiallista perinteikästä koulua, ei pidä juuttua menneeseen, vaan sen sijaan voimme yhdessä ja yhtä jalkaa kulkea sellaista tietä, joka tukee lasten, nuorten kuin aikuistenkin hyvää vuorovaikutusta ja keskinäistä yhteistyötä”.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Alexis Vartiainen päätti juhlan kehottamalla opettajia muistamaan vuorovaikutuksen tärkeyden kaiken digitalisaation keskellä. Vartiainen huomautti myös, että sivistyksen perusta laadittiin kauan sitten ja opettajien vastuulla on huomioida se opetuksessa. Pääjuhlan juontajina toimivat opiskelijat Ada Pajari ja Oliver Engblom Katedraalikoulusta.

Kuva: Lauri Tiikasalo

Juhlan tunnelmiin voi palata twitterissä hastagilla #Kattan740. Kuvakollaasi juhlapäivästä julkaistaan sivistystoimialan facebook-sivulle heti alkuviikosta.

 

Asiasanat: