Joulun 2016 kuusikaunotar saapui Tuomiokirkon eteen Tryykin tilalta Nousiaisista. Iältään 65-vuotiaan kuusen lahjoittivat Jyrki ja Terhi Ristimäki.

Tuomiokirkon kuusella on merkittävä asema edustaessaan joulukaupunki Turkua. Valtakunnan ykköskuuselle on myös tarkat vaatimukset: sen tulee olla 20–25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä.

Tuomiokirkon joulukuusen lahjoittivat vuonna 2016 Jyrki ja Terhi Ristimäki Tryykin tilalta Nousiaisista. Kuusella oli ikää 65 vuotta ja se oli pituudeltaan 22 metriä. Kuusen rungon läpimitta oli noin puoli metriä. Kuusi sai valaistuksensa joulunavauspäivänä ympäristöystävällisillä ja energiaa säästävillä led-lampuilla. Kaikkiaan 716 led-lamppua valaisi Tuomiokirkontoria Nuutinpäivään asti.

Tuomiokirkon kuusella pitkät perinteet

Turun kaupunki järjestää Tuomiokirkkotorin kuusen joka vuosi. Tuomiokirkon kuusella on pitkät perinteet. Ensimmäinen valaistu kuusi tuotiin paikalle jo vuonna 1900. Säännöllinen perinne Tuomiokirkontorin joulukuusesta alkoi 1930-luvulla, mutta perimätiedon mukaan sotavuosina kuusiperinteessä olisi ollut pieniä katkoksia. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi mm. kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

Kuusi on perinteisesti palautettu paloiteltuna lahjoittajilleen sen palveltua Suomen tunnetuimpana joulukuusena. Joskus siitä on myös tehty puutarhakalusteita ja kerran kuusi on jatkanut elämäänsä museolaiva Sigynin raakapuuna.

Joulukuusen noudon ja pystytyksen teki Kuntec Infra ja valot sytytti Turku Energia. Työt tilasi Turun Kiinteistöliikelaitos.

Kuvassa: Tuomiokirkon kuusen saapumista ja pystytystä ihailemassa Tuomiokirkon Kirkonrotta Tilda, joka juonsi valojen sytytyksen yhdessä Kirkonrotta Huldan kanssa.

Katso myös Yle Turun video kuusen pystytyksestä.