Voimaperheet -toimintamalli on lasten ja lapsiperheiden mielenterveyttä edistävä ja ongelmien varhaiseen puuttumiseen kehitetty toimintamalli. Vanhempien ohjaus tapahtuu digitaalisessa hoitoympäristössä.

Voimaperheet –toimintamalli tarjoaa vanhempainohjausta, jonka on tutkimusten mukaan todettu olevan tehokkain keino lapsen käytösongelmien hoitamiseen. Menetelmän avulla vanhempi oppii käyttämään myönteisiä vuorovaikutustaitoja lapsen kanssa.

Lapsen psykososiaalista toimintakykyä arvioidaan neuvolan 4-vuotisterveystarkastuksesa. Tavoitteena on tunnistaa ne perheet, jotka voisivat hyötyä Voimaperheet –ohjelmasta.

Ohjaus tapahtuu digitaalisessa hoitoympäristössä

Voimaperheet –vanhempainohjauksen verkkopalvelu on perheiden käytössä ajasta ja paikasta riippumatta. Lapsen molemmat huoltajat pyritään sitouttamaan hoito-ohjelmaan.

Perhevalmentaja on viikoittain perheen kanssa yhteydessä puhelimitse. Perhevalmentajan ohjauksessa vanhempi harjoittelee vanhemmuutta vahvistavia taitoja mm. myönteistä vuorovaikutusta ja palkitsemista, huomion jakamista, arjen tilanteiden suunnittelua, yhteistyötä päiväkodin ja koulun kanssa sekä hallittua lapsen rajoittamista. Perhevalmentaja toimii perheen kanssa samassa digitaalisessa hoitoympäristössä ja kannustaa perhettä jatkuvasti hoito-ohjelman läpikäymiseen sähköposti- ja tekstiviesteillä.

Voimaperheet –toimintamallin kokonaiskesto on kaksi vuotta. Varsinainen hoito-ohjelma kestää 11 viikkoa ja tiettyjen ajanjaksojen jälkeen perheiden kanssa käydään läpi kertausmateriaalit.

Toimintamallia on pilotoitu Turussa vuosina 2015-2016

Voimaperheet –toimintamalli on kehitetty Turun yliopiston Lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksessa. Keskus vastaa hoito-ohjelman toteuttamisesta Turun neuvoloissa. Työryhmä ottaa yhteyden terveydenhoitajaan, mikäli perheen tilanne vaatii akuutteja toimenpiteitä.

Voimaperheet –toimintamallia on pilotoitu osassa Turun neuvoloita vuosinä 2015-2016. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kokouksessaan 29.11.2016, että vuosina 2017-2018 toiminta laajenee kaikkiin Turun neuvoloihin, jolloin kaikilla seulottavilla  perheillä on mahdollisuus osallistua hoito-ohjelmaan.

Lisätietoja: