Asuntorakentamisbuumi ennakoi talouden nousua. Rakentaminen on kiihtynyt myös muualla Suomessa, mutta Turusta puhutaan rakentamisen kuumana kaupunkina.

Rakennusvalvontajohtaja Reima Ojala kertoo, että hänen urallaan tilanne on poikkeuksellinen, rakentamisen kasvunopeus on ennätyksellinen.

– Viime vuonna rakennuslupia myönnettiin 1100 asunnolle, tämän vuoden luku on jo nyt kaksi kertaa niin paljon, lähes 2300.

Lupia on myönnetty tänä vuonna jo useammalle asunnolle kuin yhtenäkään vuonna viimeiseen kymmeneen vuoteen. Eikä kysymys ole pelkistä myönnetyistä luvista. Kun aloitettuja asuntoja oli vuosi sitten 690, nyt niitä on 1430.

– Rakentaminen on tällaista, Ojala kertoo. Suuret muutokset ovat hyvin tyypillisiä ja kaikki tapahtuu hyvin nopeasti. Näin suurta nousua kuitenkaan ei ole ollut 15 vuoteen.

Jo viime vuoden elokuussa pystyi rakennusvalvonnan tilastojen perusteella arvioimaan, että tilanne oli muuttumassa. Tämä sai vahvistuksen Rakennusteollisuuden tilastoista, joiden mukaan Suomi kääntyi nousuun viime vuoden syyskuussa. Rakentamisen kasvua pidetään talouden kasvun ennakkosignaalina, mikä näkyy myös Turun tilastoista.

– Ei tämä tähän lopu. Vireillä olevia hankkeita on paljon, Ojala kertoo.

Turku kasvaa myös asukasluvun perusteella jo kymmenettä vuotta peräkkäin. Nyt ollaan luvussa 185 908. Erittäin tärkeä perusta kasvulle on se, että telakan tilauskirjat ovat täynnä vuoteen 2024. Sen vaikutus alihankintaketjuineen on erittäin suuri.

Jouluksi omaan Länsiselliin

Tarkastusinsinööri Andreas Salosen ja lupa-arkkitehti Perttu Niemisen kanssa päästään katsomaan yhtä Turun kiinnostavimmista kohteista, Kakolaa. Ollaan Turun kunniapaikalla, jossa aikaisemmin majoitettiin lähinnä kunniattomia kansalaisia.  Nyt Kakola Yhtiöt Oy rakentaa täyttä häkää vanhojen kiviseinien sisään uusia asuntoja.

Myönnetyt rakennusluvat kerrosneliöinä.

– Puolet asunnoista on jo myyty, kiinteistöneuvos Olli Ojala kertoo As Oy Länsisellin asunnoista. Hän kertoo, että ensi vuoden jouluksi asukkaat pääsevät uusiin koteihinsa.

Tahti Kakolanmäellä on kiivas. Kakola Yhtiöiden rinnalla Pohjola Rakennukselle nousee kaareva rivitalo As Oy Turun Linnahuippu Kakolan mäen rinteeseen upealle paikalle. Hartela rakentaa As Oy Turun Kakolankalliota näköalapaikalle Portsan kupeeseen. Lupia on eri yhtiölle jo kuudelle kerrostalolle, kahta uumoillaan lisää.

Turun kaupunki lyö kokonaisuuteen oman leimansa. Kakolanmäki saa vetovoimaa uudesta funikulaarista, jolla matka taittuu Aurajoen tuntumasta ylös mäelle.

– Funikulaarin kilpailutus on juuri nyt menossa, kiinteistötoimialan toimialajohtaja Jouko Turto kertoo.

Uusia kaupunginosia, uusia asukkaita

Kohteita on paljon. Turkulaiset saavat pian tottua uusiin nimiin kartalla: Linnakaupunginosaan Turun linnan tuntumaan rakennetaan Harppuunakorttelia, tuloillaan on myös Kirstinpuisto, Jaakkoo Taara, Herttuankulma ja Vaasanpuisto. Edelleen radan kaupungin puolelle syntyy Linnanfältti ja Turku Energian kokonaisuus.

Andreas Salosen mukaan uutta on se, että rakennetaan uutta ja vanhaa, kivitaloa ja puukerrostaloja. Perttu Nieminen näkee myös työpöydällään uudet trendit, erilaisia asumisen vaihtoehtoja riittää. Pääpiirteissään asunnot ovat kuitenkin entistä pienempiä. Palvelut; kahvilat, ravintolat ja kuntosalit ovat kuin ihmisten uusia olohuoneita.

Myös Skanssiin rakennetaan lisää, Ratapihan alueella kehittyy Logomo siltoineen, Fabriikki ja Matkakeskuksen alue kehittyvät.  Jo nyt rakennetaan myös Telakkarantaa, Barkeria ja Suikkilan kartanon aluetta.

Suomi rakentaa, Turku eturivissä

–Nyt rakennetaan 90-prosenttisesti nimenomaan kerrostaloja. Sama suhdeluku on paitsi luvissa myös jo aloitetuissa rakennuksissa: aloitettuja pientaloja on 80, muita asuntoja 1348, Ojala laskee.

Ojala katsoo, että yleinen taloudellinen tilanne on jo kääntynyt Suomessa. Kymmenen suurimman kaupungin osalta kehitys on sama. Huippukaupunki on Vantaa, jossa on myönnetty luvat 4000 asunnolle.

–Voimassa, vireillä ja ohjelmoiduissa asemakaavoissa on tuleville vuosille asuntoja noin 65 000 asukkaalle, toimialajohtaja Christina Hovi ympäristötoimialalta kertoo. Ei ole epäilystäkään. Turku kasvaa.

Teksti: Sini Silvàn. Kuva ja video: Hannu Aaltonen. Grafiikat: Laura Sarlin.
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 4/2016.