Evira tiedotti 2.12. lintuinfluenssan levinneen Turun saaristoon. Turussa varaudutaan tautiin suojaamalla eläinhoitolan nykyisellään hoidossa olevat linnut. Myös Kupittaan lintulammikon linnut on viety suojaan varotoimenpiteenä.

Turussa ei ole vielä todennettuja lintuinfluenssatartuntoja, mutta kaupungissa varaudutaan taudin mahdolliseen leviämiseen. Turun kaupungin eläinhoitola ei ota vastaan luonnonvaraisia lintuja toistaiseksi. Toimenpiteellä suojataan eläinhoitolassa jo hoidossa olevia lintuja. Rajoitus koskee vain luonnonvaraisia lintuja. Muita eläimiä vastaanotetaan ja hoidetaan hoitolassa normaalisti. Myös Kupittaan lintulammikon linnut on viety suojaan.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni.

Ilmoita epäilystä valvontaeläinlääkärille

Kaikki lintujen joukkokuolemat tulee ilmoittaa valvontaeläinlääkärille. Jos löydät enemmän kuin viisi vesilintua tai kymmenen muuta lintua kuolleena, on syytä epäillä lintuinfluenssaa. Ota tällaisessa tilanteessa välittömästi yhteyttä valvontaeläinlääkäriin.

Kuolleisiin lintuihin ei pidä mennä koskemaan ja tarvittavat näytteet ottaa valvontaeläinlääkäri.

Kaupungin eläinhoitola ei voi toistaiseksi ottaa vastaan luonnonvaraisia lintuja. Heikkokuntoisen luonnonvaraisen linnun voi viedä lopetettavaksi lähimmälle eläinlääkäriasemalle. Eläimen viejä vastaa mahdollisista lopettamisen aiheuttamista kustannuksista.

Turun valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila, puh. 044 907 3854, sähköposti muotoa etunimi.sukunimi@turku.fi

Lue lisää Turun saaristossa havaitusta lintuinfluenssasta Eviran tiedotteesta: www.evira.fi/elaimet/ajankohtaista/2016/lintuinfluenssa-levisi-turun-saaristoon/
Lisätietoja eläinhoitolasta: http://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/elaimet/elainhoitola