Itsenäisyyden merkkivuosi kiinnittyy Turun kaupunginkirjastossa vahvasti suomalaiseen kulttuuriin ja sivistykseen. Ohjelmassa nostetaan esiin taiteiden ja tieteiden välinen vuorovaikutus ja niiden yhteydet lukuharrastukseen.

Kotimaista kirjallisuutta juhlitaan valtakunnallisesti


Ylen itsenäisyyden juhlavuoden hanke Kirjojen Suomi sisältää kirjallisuusohjelmia radiossa ja tv:ssä sekä nettisivuston. Kirjojen Suomi kertoo, millainen Suomi kotimaisesta kaunokirjallisuudesta välittyy sadan vuoden ajalta ja miten maamme on muuttunut.

 Kirjojen Suomi

 

Lukukeskus ja Lastenkirjainstituutti kutsuvat koko Suomen suureen lukuseikkailuun juhlavuonna 2017. Suuri lukuseikkailu nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen iloa koko juhlavuoden ajan.

 Lukuseikkailu

 

Kevään tapahtumia

Kaupunginkirjaston studia generalia -luentosarjan Keskustele ja väittele kirjallisuudesta aiheena on suomalainen kauno- ja tietokirjallisuus. Kevään aikana pääkirjastossa nostetaan näkyvästi esille Kalevala: tarjolla on sekä kirjataidenäyttely Kalevala Book Art että monikielinen Kalevalan ääneenlukumaraton. Lapsille ja nuorille suunnattu Lukuseikkailu kestää koko juhlavuoden.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa tuo lisäväriä kirjaston juhlavuoden ohjelmaan. TFO:n suurtuotantoa ”You must be the change you wish to see in the world” kirjasto rikastaa huhtikuussa kolmen venäläistä kirjallisuutta käsittelevän tapahtuman sarjalla, teemana Pietari-Leningrad ja ilmaisunvapaus.

Huhtikuussa pääkirjastossa on esillä Suomen Kameraseurojen Liiton vuosinäyttely aiheenaan itsenäisyys.

Merkkivuosi teemoittaa kirjastossa myös Lainan päivää 8.2, Mikael Agricolan päivää 9.4. sekä valtakunnallista Lukuviikkoa 17.-24.4.

 

Lukuvinkkejä kirjastossa ja verkossa

Pääkirjaston kaunokirjallisuus- ja tieto-osastolla on koko vuoden esillä kuukausittain vaihtuvia nostoja itsenäisyyden ajan kirjallisuudesta. Nostojen kolme teemaa ovat taiteen, kirjallisuuden sekä ruotsinkielisen kirjallisuuden vuosikymmenet.

Juhlavuoden aikana ilmestyy kerran viikossa lukuvinkki, joita antavat Varsinais-Suomen kirjastojen työntekijät. Vinkit julkaistaan Vaski-verkkokirjastossa sekä samaan aikaan Turun Sanomien verkkolehdessä. Ensimmäinen ilmestyy 20.1.

Lukuvinkeissä on mukana tietokirjoja, vanhempaa ja uutta kirjallisuutta, e-kirjoja unohtamatta, sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Useimmat vinkit liittyvät Varsinais-Suomeen joko aiheensa tai kirjailijan kotipaikkakunnan kautta.

Kirjaston avoin lukupiiri Lue lounaaksi kokoontuu kevään ajan kerran kuukaudessa teemalla ”Suomi 100 vuotta: vähän vanhaa ja jotain uutta”.