12 Turun päiväkotia ja 7 koulua ansaitsi vuonna 2016 ruokadiplomin yhdessä ruokapalveluista vastaavan Arkea Oy:n kanssa. Viimeisimpänä juhlittiin Rahjekadun päivähoitoyksikön Makuaakkoset®-diplomia.

Kouluruokadiplomi® ja päiväkodeille myönnettävä Makuaakkoset-diplomi® ovat tunnustuksia ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän koulu- ja päiväkotiruokailun edistämisestä. Diplomit myöntää Ammattikeittiöosaajat ry.

Arkean tavoitteena on saada diplomi jokaiseen päiväkotiin ja kouluun, johon se valmistaa ruoan. Ruokapalveluntuottaja ei voi hakea diplomia yksin, vaan se edellyttää yhteistyötä koulun ja päiväkodin kanssa. Arkean palvelujohtaja Paula Juvonen pitää tavoitetta realistisena, sillä yhteistyö koulujen ja päiväkotien kanssa on sujuvaa ja näin ollen kriteerit täyttyvät varmasti.

– On hienoa, että toimimme yhdessä lasten hyvän päivän toteutumiseksi. Ruoka on merkittävä osa päiväkodin arkea. On tärkeää, että sen laatu on varmistettu ja että se on monipuolista. Tavoitteemme on muovata ruokailutilanteista lapsille onnellisia. Ruoka ilmentää rakkautta ja huolenpitoa ja ruoanvalmistajana Arkean rooli tämän viestin välittämisessä on merkittävä. Maukkaan ja ravitsevan ruoan tarjoilu on ilo, kertoo Rahjekadun päivähoitoyksikön päiväkodinjohtaja Mirja Alanko-Nuikkinen.

– Kaiken kaikkiaan yhteistyö on lasten ja nuorten kannalta tärkeää, sillä koulujen ja päiväkotien henkilökunta on avainroolissa ruokakasvatuksessa. Heidän esimerkillään on suuri vaikutus lapsiin, Juvonen toteaa.

Kouluruokadiplomi® on jo vakiintunut kouluille myönnettävä tunnustus. Päiväkotien Makuaakkoset-diplomi® lanseerattiin vasta vuoden 2016 alussa. Viime vuonna diplomin sai Haritun, Hepokullan, Härkämäen, Mäntymäen, Nättinummen, Seuravuorenkadun, Rahjekadun, Toffinkujan, Jalustinkadun, Susiniitykadun, Sävelkujan ja Turunmaakadun päiväkodit. Kouluruokadiplomit sai Aunelan, Kähärin, Mikaelin, Puolalan, Kärsämäen koulun Pallivahan yksikkö, Sirkkala skola ja Vähä Heikkilän koulun Uittamon yksikkö.

Toistaiseksi Arkealle on yhdessä päiväkotien kanssa myönnetty 12 Makuaakkoset-diplomia ja yhteistyössä koulujen kanssa 18 Kouluruokadiplomia. Lisäksi kahdella Paimion kaupungin koululla, joiden ruokapalveluista Arkea on toukokuusta 2016 alkaen vastannut, on myönnetty Kouluruokadiplomit.