Suomi 100 -juhlavuoden teema, Yhdessä, sopii myös Vuoden 2017 uusturkulaisen ja monikulttuurisuusteon valintakampanjan kärjeksi. Ulkopuoliseksi jääminen on monien uusturkulaisten arkea ja se on haaste myös koko Turulle.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Heinänokka toimi turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksena kesään 2016 asti. Kuva: Timo Jakonen

Turku on yksi Suomen monikulttuurisimmista kaupungeista. Asukkaista yli 10 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia, ja monet heistä ovat eläneet Suomessa vasta lyhyen ajan. Ulkopuoliseksi jääminen on monien uusturkulaisten arkea ja se on haaste myös koko Turulle.

Yhdessä asukkaat, kaupunki, järjestöt, seurakunnat, yliopistot ja yritykset voivat rakentaa Turkua, jossa jokainen voi olla osallisena ja elää hyvää ja turvallista arkea.

– Turussa tehdään monella taholla merkittävää työtä kotoutumisen eteen, mutta yhdessä pystymme vielä parempaan. Haastan jokaisen turkulaisen miettimään, miten voisi itsekin edistää kaikkien asukkaiden yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Aloittaa voi vaikka ehdottamalla vuoden uusturkulaista ja monikulttuurisuustekoa, sanoo kehityspäällikkö Maarit Luukkaa.

Ehdota vaikka heti ja viimeistään 12.2.

Lomakkeita on myös muun muassa kirjastoissa ja Turku-Pisteessä, Puolalankatu 5.

Vuoden uusturkulaiseksi nimetään Turun seudulla asuva maahanmuuttajataustainen henkilö ja monikulttuurisuusteoksi henkilö, yritys, yhdistys tai muu yhteisö. Molemmat palkittavat lisäävät kontakteja ja keskinäistä ymmärrystä maahanmuuttajaväestön ja kantaväestön kesken ja toimivat omaperäisesti ja ennakkoluulottomasti suvaitsevaisuuden ja integroitumisen edistämiseksi.

Uusturkulaiseksi on aikaisemmin valittu muun muassa kokki Berhan Ahmadi, kaupunginvaltuutetut Roda Hassan, Alas Ali ja Muhis Azizi, toimitusjohtaja Maria Severina ja toimittaja Wali Hashi.

Monikulttuurisuusteko-tunnustuksen ovat saaneet esimerkiksi kirkon rohkea toiminta turvapaikanhakijoiden hyväksi, Turun Kauppahalli, jalkapallo kotouttajana, rehtori Annika Hongisto ja Turun normaalikoulun perusasteen moni- ja interkulttuurisuutta tukeva toiminta.

Vuoden 2017 uusturkulainen ja monikulttuuristeon valitsee Turun monikulttuurisuusneuvosto kaupunkilaisten antamista ehdotuksista. Huomionosoitukset jaetaan Turun seudun uusien kansalaisten juhlassa maalikuussa.

Lisätietoja: