Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala on vahvasti mukana tarjoamassa kaupunkilaisille ja matkailijoille upeita Suomi 100 -juhlavuoteen liittyviä tapahtumia ja palveluita koko vuoden ajan. Myös Reformaation merkkivuosi värittää tarjontaa.

TFO:n Change-sarjassa konsertteja ja luentoja

Turun filharmoninen orkesteri kysyy itsenäisyyden juhlavuonna, miten voimme omalta osaltamme tehdä maailmasta paremman paikan. Mahatma Gandhin kuuluisan lauseen ”You must be the change you wish to see in the world” alle on kerätty kuuden konsertin ja luennon sarja, jossa tarkastellaan esimerkiksi teemoja sananvapaus, rauha ja moniarvoisuus. Change-sarjassa kuullaan suuria orkesteriteoksia, joita on käytetty yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Die Kalewainen in Pochjola ensi-iltaan helmikuussa

127 vuotta unohduksissa ollut, Karl Müller-Berghausin säveltämä Die Kalewainen in Pochjola -ooppera saa kantaesityksensä Logomossa 28. helmikuuta. Kyseessä on ensimmäinen läpisävelletty Kalevala-aiheinen ooppera maailmassa. Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien yhteistyönä tuottama kantaesitys juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta. Oopperan kapellimestarina toimii Leif Segerstam. Päärooleissa loistavat tenori Christian Juslin, sopraano Johanna Rusanen-Kartano sekä baritoni Tommi Hakala.

WAMissa esittelyssä Wäinö Aaltonen ja Touko Laaksonen

Tammikuussa avautui kaksi Wäinö Aaltosen museon juhlavuoden näyttelyä. Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata -suurnäyttely peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa museon nimikkotaiteilijan taiteen kautta. Esillä on veistoksia, maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja luonnoksia uran alkuvaiheista 1960-luvulle saakka.

Kuva: Courtesy Tom of Finland Foundation.

Tammikuun lopulla ensi-iltansa saaneen Turun Kaupunginteatterin Tom of Finlandin tarinaa taustoittaa näyttely Touko Laaksosesta. Näyttelyssä kerrotaan Laaksosen elämänvaiheista ennen ja jälkeen nimimerkin synnyn. Vaiheista muusikkona, työstä mainosalalla ja Tom of Finlandina mainetta saaneena taiteilijana.

Kansalaistila Forumiin helmikuussa

Kaikille avoin pop up -tila avautuu 14.2. Forumissa Turun keskustassa. Toimintaa organisoi Turun museokeskus. Kansalaistilan ohjelmistoon valikoitui avoimen haun kautta monipuolinen ohjelmisto, joka toteuttaa Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teemaa. Museokeskuksen henkilökunta esittelee museotyötä #museoduuni -päivinä. Turkulaisia osallistetaan työpajojen kautta Unelmien museo - Historian museo Turkuun -hankkeeseen.

Kuva: TMK

Valtapeliä – Reformaatio Suomessa

Turun linnassa avautuu 17. helmikuuta näyttely Valtapeliä – Reformaatio Suomessa. Kustaa Vaasa nousi Ruotsin valtaistuimelle 1523 ja aloitti reformaation. Valtakunnassa käynnistyi murrosvaihe, jossa uskon asiat kietoutuivat poliittiseen valtapeliin. Näyttely vie kävijät keskelle kulttuurista muutosta, johon kukin hallitsija valtakaudellaan vaikutti. Näyttely kytkeytyy reformaation 500-vuotismerkkivuoteen. Kevään aikana Aikuisten salonki -luentosarjassa keskitytään reformaation teemoihin sekä järjestetään erillisiä näyttelyopastuksia.

Kirjastossa luento- ja keskustelusarjoja, näyttelyitä ja teemapäiviä

Kaupunginkirjaston studia generalia -luentosarjan Keskustele ja väittele kirjallisuudesta aiheena on suomalainen kauno- ja tietokirjallisuus. Alkuvuodesta pääkirjastossa juhlitaan Kalevalaa: 28.2. on luvassa monikielinen ääneenlukumaraton ja samana päivänä avataan Anja Harmsin kirjataidenäyttely Kalevala Book Art aulassa.

Lapsille ja nuorille suunnattu Lukuseikkailu kestää koko juhlavuoden. Marraskuun Kaamos ja itsenäisyyspäivän juhla 5.12. nivoutuvat Suomi 100 -juhlavuoteen. Huhtikuussa pääkirjastossa on esillä Suomen Kameraseurojen Liiton vuosinäyttely aiheenaan itsenäisyys. Merkkivuodet teemoittavat kaupunginkirjastossa myös Lainan päivää 8.2., valtakunnallista Lukuviikkoa sekä Mikael Agricolan päivää 9.4. Taiteiden yön teemana elokuussa on suomalainen musiikki.

Liikunnan ja urheilun unelmavuosi

Suomen itsenäisyyden juhlavuotta voi hienosti juhlia myös liikunnan ja urheilun merkeissä. Valtakunnallinen, Uuden Olympiankomitean koordinoima Liikkumisen unelmavuosi on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Luvassa on upea liikunnan ja urheilun kokonaisuus, jolla suomalaiset innostetaan liikkumaan, nauttimaan elämyksellisistä kisatunnelmista ja samalla juhlimaan yhdessä itsenäistä Suomea.

Kuva: Matti Paananen.

Liikkumisen unelmavuosi sisältää Turussa mm. Impivaaran uimahallin 5-vuotissynttärit 14.2. Toukokuussa ohjelmassa on mm. Unelmien liikuntapäivä ja Liikkuvan koulun toiminnalliset luokkaretket. Urheilupuiston kesäkausi avataan kesäkuussa, ja heinäkuussa juhlitaan remontoidun Samppalinnan maauimalan avajaisia. Unelmat liikkeelle / Suomi 100 -juhlaviikonloppu ajoittuu elokuun loppupuolelle. Syyskaudella on tarjolla mm. lajikokeilupäiviä ja Unelmien liikuntavuoden aktivointikuukausi. Joulukuun alussa vietetään Liikunnan ja urheilun teemapäivää.

Nuorisopalveluissa 100 tapahtumaa

Turun nuorisopalveluiden toimipisteissä toteutetaan 100 tapahtumaa juhlavuoden teemalla. Nuorisopalvelut ja turkulaiset nuoret ovat mukana tuottamassa ja tekemässä juhlavuoden kaupungin suurtapahtumia. Kansainvälinen tiimi toteuttaa Turussa kaksi suurempaa kansainvälistä tapahtumaa, joissa käsitellään nuorisotyön merkitystä Euroopassa, Suomessa ja Turussa.

Nuorisopalvelut on mukana myös eri puolille Turkua juhlavuoteen liittyvien valoteosten suunnittelussa ja toteutuksessa. Syksyllä Turun nuorisovaltuustolla on oma juhlagaalansa liittyen Suomen juhlavuoteen.

Sata omenapuuta – moninuorinen Suomi

Sata omenapuuta -hankkeelle on myönnetty tukea EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta. Tavoitteena on edistää kolmansien maiden nuorten kuntiin kotoutumista ja osallisuutta ja tukea kahdensuuntaista integraatiota liikunnan, kulttuurin ja yhteiskuntavaikuttamisen keinoin. Humak toteuttaa Halisissa työpajoja yhdessä nuorisopalvelujen kanssa. Pajat jatkuvat syksyyn 2017 ja ne tähtäävät nuorten itse toteuttamaan Moninuorinen Suomi 2017 -tapahtumaan syksyllä.

Turku ja Kotka lähettävät 100 nuorta purjehdukselle

Kansainvälinen purjehdustapahtuma Tall Ships Races 2017 saapuu Suomeen ensi kesänä. Suomessa satamat ovat Kotka ja Turku. Purjehduskisaan osallistuu 2 500 purjehtijaa, joista puolet on 15–25-vuotiaita. Kotka ja Turku lähettävät purjehdukselle yhteensä 100 suomalaista nuorta.

Asukkaiden kanssa tehty Lähiösinfonia ensi-esitykseen

Lähiösinfonia-multimediateos saa ensi-iltansa Pansiossa ja Lausteella ensi keväänä, jolloin se myös juhlistaa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.  Alueiden asukkaat ja toimijat ovat viime vuonna olleet mukana toteuttamassa yhteisötaiteellista teosta. Lähiösinfoniassa kerrostalolähiöiden äänimaailma yhdistyy asukkaiden toteuttamiin luontokuviin muuttaen asuinalueen monikulttuuriseksi satumaisemaksi.

Sinfonian on säveltänyt turkulainen säveltäjä Joona Lukala, asukkaiden piirtämät linnut ja kasvit on animoinut kuvataiteilija Maria Lukala. Lähiösinfonia on osa Sata kohtaamista -hanketta, Lähiösinfonian tuottamisesta vastaa Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala.

Asiasanat: