Turun kaupungin nuorisopalveluiden viisivuotias Turku Rock Academy aloittaa maaliskuun alussa yhteistyön Radio Rockin kanssa. Bändivalmennukseen on saatu mukaan manageritoimintaa ja lisäksi yhteistyö on alkamassa Concorde Music Companyn ja vielä tamperelaisen NEM Agency -ohjelmatoimiston kanssa.

Turku Rock Academy on Turun kaupungin nuorisopalveluissa vuonna 2011 rakennettu bänditoiminnan kehittämismalli. Hanke sai 2013 Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän kolmen vuoden avustuksen ja 2014–2016 aikana toiminta levisi parhaimmillaan seitsemään muuhun kaupunkiin. Turun kaupungin 2016 marraskuussa myöntämän 100 000 euron lisämäärärahan turvin Turku Rock Academy sai jatkoa ja se vakiinnutetaan osaksi Turun nuorisopalveluiden toimintaa.

Rock Academy ja valtakunnallinen Radio Rock aloittavat odotetun yhteistyön maaliskuun alussa. Jatkossa joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina kanavalla esitellään yksi Turku Rock Academyn toiminnassa mukana oleva yhtye.

– Rock Academy tekee arvokasta työtä, ja meillä on omalta osaltamme ilo olla tukemassa nuorten harrastusta ja musiikillista kehittymistä, Radio Rockin ohjelmapäällikkö Osku Nurmi sanoo.

– On hienoa auttaa nuoria kykyjä eteenpäin urallaan. Tuoretta verta bändirintamalla tarvitaan ja nyt voimme kertoa tulevaisuuden tähdistä ensimmäisten joukossa, Uuden musiikin sunnuntai-ilta -ohjelman toimittaja Laura Vähähyyppä lisää.

Ensimmäisenä vuorossa on yhtye Awake Again.

Manageri Jani Wilund ottaa
kaksi yhtyettä suojiinsa

Toinen iso kehitysaskel TRA:n toiminnassa on managerointi. Manageri Jani Wilund ottaa alkuvaiheessa kaksi Turku Rock Academyn yhtyettä suojiinsa ja alkaa etsiä niille muun muassa kontakteja, esiintymisiä ja mahdollisia levy-yhtiöitä. Wilund tunnetaan Santa Cruz- ja Brother Firetribe -yhtyeiden managerina.

– Rock Academyssa luodaan pohjaa seuraavien vuosien tuleville kansallisille ja kansainvälisille menestystarinoille. On hienoa nähdä, kuinka sydämestään kaikki ovat tässä mukana ja erityisesti kuinka innokkaita ohjelman piirissä olevat bändit ja nuoret ovat, Wilund kiittää.

Tähän yhteistyöhön pääsevät nyt mukaan yhtyeet Awake Again ja New Fashioned, jotka ovat olleet jo pidempään mukana akatemian toiminnassa. Yhtyeillä on jo julkaistua materiaalia sekä runsaasti keikkakokemusta.

Levy-yhtiö- ja ohjelmatoimistoyhteistyöt
tukevat ammattimaistumisessa

Kolmas uusi yhteistyökuvio on alkanut Hiili Hiilesmaan ja Jaakko Tarvaisen luotsaaman Concorde Music Companyn kanssa. Concorden kautta julkaistaan huhtikuussa Lemmen kätyrit -yhtyeen kokopitkä cd.

– Turku Rock Academy vastaa ensin bändien musiikin hiomisesta ja biisien äänityksistä, minkä jälkeen me otamme projektin haltuumme ja hoidamme äänitteelle esimerkiksi julkaisun ja promootiota, Hiili Hiilesmaa kuvailee.

Concorde on uudentyyppinen levy-yhtiö, josta artistit tai bändit voivat hankkia levy-yhtiötoimintoja ostopalveluina kunkin tarpeen mukaan. Valikoimassa on esimerkiksi miksausta, masterointia, levyjen digitaalinen ja fyysinen jakelu sekä promootiota.

– Kun vain halutut palvelut ostetaan, kaikki oikeudet säilyvät bändillä itsellään. Oikeuksien säilyminen on hyvä asia, sillä hyvin tehdyn levyn oikeudet voi myydä tai lisensoida myöhemmin esimerkiksi isolle yhtiölle, huomauttaa Hiilesmaa.

Näiden lisäksi Rock Academy on solminut yhteistyösopimuksen tamperelaisen NEM Agency -ohjelmatoimiston kanssa. Sen kautta useampi Turku Rock Academyn yhtye saa kevään ja kesän aikana keikkoja Turun ulkopuolella. Keikkojen saaminen oman kaupungin ulkopuolelta on yhtyeille haastavaa, mutta samalla erittäin tärkeää.

– TRA:n yhtyeiden kaltaisia uusia tulokaita tarvitaan kovasti – näin saamme omalta osaltamme olla mukana tuomassa niitä ja uutta musiikkia esille, Rowan Rafferty NEM Agencysta sanoo.

Jo nyt perjantaina Tampereen Dog’s Homen lavalle nousevat tämän yhteistyön tuloksena turkulaiset Harmi, Versaille ja Lemmen Kätyrit.

Awake Again -keikkakuva: Juha Kurri, kuvattu Ruisrockissa 2016.

Lisätietoja:
Tomi Arvas
toiminnajohtaja, Turku Rock Academy
nuorisopalvelut
Turun vapaa-aikatoimiala