Koulun rakentaminen alkuvaiheessa lisäisi selvästi alueen houkuttelevuutta sekä kasvattaisi alueen asuntojen keskikokoa ja lisäisi perheasuntojen määrää, selvisi kaupungin tietojohtamisen koulutusohjelmassa tehdyssä tutkimuksessa. Myös alueen rakentumisnopeuteen sekä asuntojen myyntinopeuteen koululla arveltiin olevan selvää vaikutusta.

Sen sijaan alueen tonttien rakennusoikeuden hintaan tai asuntojen keskimääräiseen neliöhintaan ei koulun rakentamisella uskottu olevan merkittävää vaikutusta. Kyselytutkimuksessa selvitettiin palvelurakentamisen vaikutusta asuntotuotantoon Skanssin alueella. Palvelurakentamisen osalta erityisesti yhtenäiskoulu oli tarkastelun kohteena. Tutkimuksessa käytettyjen vertailukaupunkien kokemukset eivät antaneet selvää vastausta koulun rakentamisen kannattavuuteen.

Verrokkikohteina Espoon Suurpellon ja Tampereen Vuoreksen alueet kouluhankkeineen

Tutkimuksessa käytettiin Tilastokeskuksen tilastotietokannan tietoja sekä Turun osalta Trimble Locus -paikkatietojärjestelmän rakennus- ja huoneistotietorekisterin tietoja. Rakennuskohtaisesti haettiin rakennus- ja huoneistorekisterin tiedot, joista valittiin rakennuksen käyttötarkoitus, huoneistomäärän sekä pinta-alat. Huoneistotiedoista haettiin huonelukumäärä. Pysyvän rakennustunnuksen kautta saatiin rakennukseen liittyvät huoneistot koottua yhteen. Espoon ja Tampereen verrokkialueiden tiedot saatiin kaupunkien omista järjestelmistä irrotettuina, mutta tietosisällöltään Turun aineistoa vastaavina. Tilastokeskuksen tilastotietokannasta hakuja tehtiin väestörakenteen, perhetyypin, iän, tilastollisen pienalueen sekä kaupungin perusteella.

– Tilastotiedon perustella koulun rakentaminen alkuvaiheessa lisäsi selvästi alueen houkuttelevuutta lapsiperheiden keskuudessa Tampereen Vuoreksen alueella, mutta samaa päätelmää ei voitu tehdä Espoossa Suurpellon alueella, työryhmässä mukana ollut ympäristötoimialan hallintojohtaja Harri Lehtinen kertoo.

Tutkimukset kaupunkisuunnittelun ja yleiskaavatyön pohjaksi

Tutkimustyöryhmä tuli työnsä edetessä siihen tulokseen, että tutkimukseen perustuvaa tietoa tulisi nykyistä enemmän hyödyntää kaupunkisuunnittelussa ja varsinkin yleiskaavatyössä.

Yhteistyötä kaupungin yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa tulisi lisätä.

Harri Lehtinen

– Yhteistyötä kaupungin yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa tulisi lisätä ja lisäksi kaupunkisuunnitteluun pitäisi panostaa reilusti nykyistä enemmän, koska tulokset näkyvät laadukkaana ja houkuttelevana ympäristönä, jossa asukkaat viihtyvät.

Kyselytutkimus toteutettiin Rakennusteollisuus ry:n Lounais-Suomen jäsenyrityksille, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n Turun seudun jäsenille ja Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry:n Lounais-Suomen jäsenille sekä Helsingin, Espoon, Tampereen ja Oulun kaupungin yhteyshenkilöille, jotka toimivat projektinjohtotehtävissä isoissa asuntoaluehankkeissa

Kouluhankkeen taloudelliset selvitykset sekä kouluverkkoselvitys tehdään tarveselvityksen päivityksen yhteydessä.

Turun kaupungin tietojohtamisen kehittämishanke on ollut käynnissä vuodesta 2015. Hankkeen tavoitteena on parantaa kaupunkiorganisaation kykyä tuottaa ja hyödyntää tietoa johtamisessa ja päätöksenteossa. Osana tietojohtamisen kehittämishanketta on järjestetty Tietojohtamisen koulutusohjelma toimialojen avainhenkilöille.