Bayoneta-elokuva kertoo meksikolaisesta nyrkkeilijästä, joka pakenee menneisyyttään. Elokuvan pääosissa ovat meksikolainen näyttelijätähti Luis Gerardo Méndes ja suomalaiset Joonas Saartamo sekä Laura Birn.

Bayoneta

  • Meksikolais-suomalaisen elokuvan pääosia näyttelevät Luis Gerardo Méndes, Brontis Jodorowsky, Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen.
  • Elokuvan ohjaa meksikolainen Kyzza Terrazas.
  • Tapahtumapaikkoina ovat Turku ja Tijuana. Tijuanan osuudet kuvataan Mexico Cityssä.
  • Bayoneta on meksikolaisen Woo Filmsin ja suomalaisen MRP Matila Röhr Productionsin yhteistuotanto.

sceneturku.fi

Turussa on kuvattu helmikuun 20. päivästä asti elokuvaa, jonka tuotanto on meksikolais-suomalaista yhteistyötä. Bayoneta-elokuvassa meksikolaista nyrkkeilijää, Miguelia, näyttelee Luis Gerardo Méndes. Méndes on kansainvälisesti tunnettu näyttelijä, joka on näytellyn muun muassa Netflixin tuottamassa Club de Cuervos -sarjassa. Suomalaisista näyttelijöistä elokuvassa nähdään Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen.

Elokuvassa entinen ammattilaisnyrkkeilijä Miguel ”Bayoneta” Galindez päätyy Meksikon Tijuanasta kovien käänteiden kautta pohjoiseen, Suomen Turkuun. Turussa Miguel toimii vaatimattoman nyrkkeilysalin valmentajana ja yrittää karistaa itsensä menneisyyden otteesta.

Bayoneta-elokuvan tapahtumat sijoittuvat kahteen kaupunkiin, Tijuanaan ja Turkuun. Turulla on tarinan kannalta keskeinen rooli, kertoo elokuvan toinen tuottaja Rafael Ley.

- Halusimme saada Suomesta vastapainoa meksikolaiseen tunnelmaan. Tarinan päähenkilö haluaa ottaa irtioton ja mennä paikkaan, jossa häntä ei tunneta ja jossa hän on yksin. Vieras paikka ajaa päähenkilön miettimään itseään, tuottaja Ley kertoo.

Turussa elokuvakohtauksia on kuvattu tuottaja Johanna Enäsuon mukaan muun muassa Varissuolla ja Runosmäessä, sataman alueella sekä Förillä.

Kuvauksia pitkin kaupunkia

Verryttelyasuun pukeutunut Luis Gerardo Méndes lämmittelee ensin huolella, tarttuu sitten Fiskarsin lekaan ja mäiskii sitä traktorinrenkaaseen. Kohtauksen jälkeen Mendes ja hänen vaaleatakkinen kollegansa Brontis Jodorowksy saavat kohtauksesta palautteen punapipoiselta ohjaajalta Kyzza Terrazakselta. Elokuvakohtaus kuvataan satamassa sisäpihalla, jonka taustalla komeilee Turun linna.

Valmiiseen elokuvaan päätyviä otoksia on vielä vaikea sanoa, mutta tuottaja Rafael Leyn mukaan Föri saattaa hyvinkin näkyä elokuvassa.

- Uskoisin näin, koska lautalla käydään elokuvan yksi tärkeimmistä vuoropuheluista, tuottaja Ley valottaa.

Vaihteleva suomalainen talvisää ei ole ainakaan toistaiseksi tuonut vaikeuksia kuvauspäiviin.

- Silloin tuli lunta, kun otokset sitä vaativat. Jos lumi ei olisi tullut satamalla, sitä olisi pitänyt tykittää kohtauksia varten, tuottaja Johanna Enäsuo kertoo.

Elokuvasta noin puolet kuvataan Turussa ja puolet muualla. Turussa on kuvauspäiviä arviolta 15, ja kaupungilla on elokuvassa merkittävä asema.

- Tarina sijoittuu lähes kokonaisuudessaan Turkuun. Mexico Cityssä kuvaamme pelkästään sisäotoksia, kertoo tuottaja Rafael Ley.

Tarina sijoittuu lähes kokonaisuudessaan Turkuun.

Tuottaja Rafael Ley

Tuotannot tervetulleita Turkuun

Kansainvälisen tuotannon kuvaaminen juuri Turussa on Länsi-Suomen elokuvakomission komissaarin Teija Ranisen mukaan pitkällisen työn tulos.

- Olemme aiemmin tehneet paljon töitä elokuvan suomalaisen tuotantoyhtiön kanssa. He ottivat yhteyttä, ja asia hoitui aika helposti, Raninen kiittelee.

Ensimmäistä kertaa meksikolaisia tuotantoryhmän jäseniä kävi Turussa vuoden 2016 helmikuussa.

Ihmiset ovat lähteneet täällä hirmu hyvin mukaan ja auttamaan.

Tuottaja Johanna Enäsuo

Elokuvakomissaari Raninen toivoo Bayonetasta ponnahduslautaa Turulle kansainvälisten tuotantojen kuvauspaikkana.

- Tuotantokannustimien eteen on nyt tehty töitä seitsemän vuotta. Tällä hetkellä meillä on erittäin hyvä neuvottelutilanne kahden kansainvälisen tuotannon kanssa.

Raninen kiittelee tuotantojen positiivista vaikutusta alueen talouteen.

- Tämänkin tuotantoryhmän koko on noin 50 henkeä plus näyttelijät päälle. Tuotannot tuovat hyvin eloa paikallisiin palveluntarjoajiin.

 Tuottaja Johanna Enäsuo kiittelee Turkua ja turkulaisia hyvästä hengestä.

- Ihmiset ovat lähteneet täällä hirmu hyvin mukaan ja auttamaan.