Kiinteistöliikelaitos on neuvotellut Meyerin telakan viereisen tonttialueen ostamisesta valtiolta meriteollisuuspuisto Blue Industry Parkin tarpeisiin. Tontin ostoa esitetään kaupunginhallitukselle 13.3.2017.

Blue Industry Park

  • Pernon telakan yhteyteen suunniteltu Blue Industry Park on merellisten teollisuustoimijoiden, palveluliiketoiminnan sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan keskittymä.
  • Meriteollisuuden toimintoja yhteen kokoava Blue Industry Park tarjoaa synergisiä liiketoiminta- ja kilpailuetuja sekä parantaa meri- ja valmistavan teollisuuden yritysten edellytyksiä jatkuvaan toiminnan kehittämiseen.
  • Blue Industry Park on määritelty Turun kaupungin strategiseksi maankäytön hankkeeksi.

Esityksen mukaan Suomen valtion erityistehtäväyhtiön Governia Oy:n omistamalta Turun Telakkakiinteistöt Oy:ltä ostettaisiin Meyer Turun telakkatoiminnan kannalta tarpeeton tonttialue. Kaupan myötä tuleva meriteollisuuspuisto Blue Industry Park saisi noin 55 ha asemakaavanmukaista teollisuustonttialuetta hyödynnettäväksi meriteollisuusyritysten tarpeisiin.

Kiinteistöhankinnan tarkoituksena on turvata tällä hetkellä kovassa kasvupaineessa olevan meriteollisuuden aluetarpeita olemassa olevan telakan välittömässä läheisyydessä. Kiinteistökaupan kauppahinta on 7,35 M€. Kaupan hinnoittelu perustuu samaan yksikköhintaan, jolla valtio osti telakan tontin vuonna 2013 STX Oy:ltä.

Kulkuyhteyksiä parannettava

Ostettavalle alueelle tarvitaan uudet kulkuyhteydet helpottamaan vilkastuvan telakka-alueen logistiikkaa ja liikennettä. Blue Industry Parkin ja telakan logistiikan parantamiseksi ja toiminnan laajenemisen mahdollistamiseksi alueelle tarvitaan pääsyreitti Pernon eritasoliittymän kohdalta maantieltä 185 sekä pääsyportteja yhdistävä tieyhteys.

Tilanteen kiireellisyyden vuoksi tieyhteydet on suunniteltu toteutettavaksi ensi vaiheessa yksityisteinä asemakaavoittamattomalla alueella ja teollisuustontin sisäisinä väylinä teollisuuskorttelialueella. Neuvotellun kaupan ehtojen mukaan myyjälle jäävälle alueelle perustetaan 20 metriä leveä kulkuoikeusalue, jolle kaupunki toteuttaa kustannuksellaan haluamansa tasoisen tieyhteyden. Tieyhteyden ja tarvittavan sillan kustannusarvio on 7 M€. Kiinteistökaupan ja infrastruktuurin rakentamisen kustannukset lisätään Kiinteistöliikelaitoksen talousarvioon vuosille 2017 ja 2018.

Näiden toimenpiteiden lisäksi valtiolla on suunnitelmissa aluetta kehittäviä tieverkkoratkaisuja. Liikenneviraston toimesta telakka-alueella on jo käynnissä nopeita parannustoimia Naantalintien risteysalueilla.

Kansallisen tason tuki on keskeistä koko Suomelle tärkeän meriklusterin ja meriteollisuuden toimintaedellytysten vahvistamisessa.

- Turun telakka-alueen infrastruktuurin kehittäminen on paitsi kaupungin myös valtion vastuulla. Alueen saavutettavuuden parantaminen edellyttää valtion investointien nopeuttamista ja lisärahoitusta kaupungille, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Kaupunginhallituksen kokouksen lisälista 13.3.2017

Lisäys uutiseen 21.3.2017: Kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto hyväksyivät tontin oston.

Kaupunginosa/Alue: