Lehmusvalkaman pop up -keittiöviikon avajaispäivänä ikäihmisiä ei ainakaan teknologian rantautuminen keittiöön tuntunut millään tavalla arveluttavan – innokkaita testailijoita riitti tungokseen asti.

Teemaviikolla mukana:

Neuvontakeskus Kunnonkoti/Turun ammattikorkeakoulu, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala sekä kaupungin kumppanuushankkeet Asiakkaan polku -hanke, STEA (Turun Kaupunkilähetys ry) ja Liikkuva resurssikeskus -hanke, STEA (Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry), KomPAssi-hanke. Lisäksi yrityksiä mm. Suomen Aputuote, Menumat Oy, Algol Trehab ja Haltija.

Kaisa Krause testailee apuvälineitä Kirsi Karlssonin johdolla

Digitaalisten keittiöapuvälineiden ohella pääsi kokeilemaan myös erilaisia ruokailua ja purkkien avaamista helpottavia apuvälineitä. Turun ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijat ja Turun AMK:n Neuvontakeskus Kunnonkodin lehtori Kirsi Karlsson opastivat apuvälineiden käytössä.

Ikäteknologiakeskuksen ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry:n kehittämispäällikkö Sanna Kaijanen kehotti avauspuheenvuorossaan ikäihmisiä rohkeasti kommentoimaan digitaalisten laitteiden käyttöhaasteita ja sitä millaisia apuvälineitä yleensä tarvitaan.

- On myös tärkeää rohkaista ikäihmisiä kokeilemaan ja käyttämään digitaalisia arkea helpottavia ja turvallisuutta parantavia laitteita, niin keittiössä kuin muuallakin, hän lisäsi.

Hyvä esimerkki turvallisuutta lisäävästä teknologiasta on kahvikeitin, jossa on automaattinen virrankatkaisu. Vuoden 2014 jälkeen myyntiin tulleissa kahvinkeittimissä ominaisuus on pakollinen.  

 

Kehittämispäällikkö Sanna Kaijanen avasi viikon

Ruokailurobotti avustaa ruokailussa

Lehmusvalkamaan rakennetussa keittiössä pääsi testaamaan erilaisia keittiöön ja ruokailuun liittyviä apuvälineitä. Maitopurkin nostaminen ja siitä kiinni pitäminen on helpompaa sitä varten suunnitelulla apuvälineellä. Myös tiukkojen rasioiden ja purkkien avaaminen onnistuu paremmin otekahvoilla. Ruokailuvälineet pysyvät käsissä, kun niiden pinta on pitävämpää materiaalia. Tarttumapihdeillä pystyy nostamaan erilaisia esineitä.

   

Viikon aikana voi tutustua myös Menumat-laitteeseen, josta ateriat saa lämpimänä silloin kun itselle sopii. Laitetta ohjataan puheella. Lisää huippudigitalisaatiota keittiöön tuo ruokailussa avustava ruokailurobotti. Laitteen avulla ennen ruokailussa apua tarvinnut henkilö voi syödä itsenäisesti.

- Laite herättää aina suurta kiinnostusta niin ruokailussa apua tarvitsevissa kuin vanhustyön ammattilaisissakin. Hinta on kuitenkin vielä haastava. Laite voidaan ottaa myös käyttöön esimerkiksi palvelutalossa, tuotepäällikkö Minna Knuuttila Algol Trehabista kertoo.

   

Minna Knuuttila esitteli ruokailurobottia

   

Myös hankkeet Asiakkaan polku ja Liikkuva resurssikeskus ovat mukana Lehmusvalkaman teemaviikolla. Kuvassa vasemmalla Satu Järvenpää Liikkuva Resurssikeskus, vierivät kivet -hankkeesta.

   

Turun AMK:n fysioterapiaopiskelijat olivat opastamassa ikäihmisiä apuvälineiden käytössä.

 

Poimintoja viikon ohjelmasta:

  • Tiistaina 14.3 ja torstaina 16.3. puhutaan mm. proteesien sekä kuivan suun hoidosta ja hampaiden harjaamisesta.
  • Keskiviikkona 15.3 klo 12.00–12.40 Mikko Malmi Turun seudun väestönsuojeluyhdistys kertoo kodin paloturvallisuudesta
  • Koko viikon ohjelma (.docx)