Huhtikuun alun Agricola-viikko 3.-9.4.on äidinkielen ja viestinnän teemaviikko Turussa. Viikko on täynnä erittäin monipuolista ohjelmaa, josta suurin osa on täysin maksutonta. Viikon tavoitteena on avata Agricolan ajan ajattelua ja auttaa meitä huomaamaan, miten reformaatio ja suomen kirjakielen kehitys nykyään vaikuttavat omaan arkeemme.

Syksyn ja alkuvuoden aikana Turun kouluissa on etsitty uusia kirjoittavia ja esiintyviä Agricolia ja Agricola-tietäjiä. Uusi Agricola -kykykilpailun voittajat julkistetaan ja palkitaan perjantaina 7.4. Katedralskolanin päätapahtumassa.

Opastetut Missä Mikael? -kaupunkiseikkailukierrokset lapsille ja perheille toteutetaan jälleen Tuomiokirkon ympäristössä. Turun linnan työpajoissa taas voi tutustua kirjapainotekniikan kehittymiseen mm. valmistamalla itse kirjanmerkkejä ja piirtämällä sulkakynällä anfangeja. Mikael Agricola on päähenkilönä myös koko perheen ”Aarteen etsijät” -nukketeatteriesityksissä.

Viikko huipentuu Agricolan päivään 9.4.

Turun matkailuoppaat järjestävät kahden tunnin ilmaisia kävelykierroksia tuomiokirkon ympäristössä. ”Pyhiinvaeltajan Turku”- ja ”Mikael Agricolan Turku” -kierrokset vievät osallistujat keskiajalle, mutta tuovat myös takaisin pohtimaan, mitä katolisesta ajasta on Turussa jäljellä tai miten reformaatio on Turkua muuttanut.

Viikon aikana seminaareissa ja luennoilla käsitellään mm. Agricolaa kääntäjänä, perheen ihannetta ja turkulaista arkea 1600-luvulla, suvaitsevuuden kehittymistä sekä suomen kielen muuntumista kansan kielestä kansalliskieleksi. Näyttelyissä tutkitaan Itämeren merenkulkua reformaation aikakaudella ja kirjauutuuksia Suomessa reformaation aikaan.

Agricola-viikko huipentuu sunnuntaina messuun ja Matteus-passioon. Aamun ehtoollisjumalanpalvelus suoritetaan Agricolan ajan suomeksi. Messun jälkeen Agricolan patsaalle lasketaan perinteinen seppele ja patsaan lähistölle istutetaan puu. Kello 17 Turun seudun Bach-kuoro ja orkesteri esittävät Bachin Matteus-passion Turun Tuomiokirkossa, johtajanaan Timo Lehtovaara.

Katso koko Agricola-viikon ohjelma täältä: Reformaatio