Turun kaupunginvaltuusto teki 18.4.2017 juhlapäätöksen, joka sisältää historian museon perustamisen Turkuun, Turku 2029 -säätiön perustamisen, Aurajokivarren vetovoiman ympärivuotisuutta vahvistavan hankkeen ja Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustamisen.

Invalid Scald ID.

Turku haluaa kunnioittaa maamme itsenäisyyden juhlavuotta panostamalla huomattavan paljon sen esille tuomiseen niin omassa perustoiminnassaan, investointihankkeiden ja yhteisöaloitteiden tukemisessa, suurtapahtumien järjestämisessä ja reformaation merkkivuoden tukemisessa kuin kansainvälisessä toiminnassakin. Juhlapäätöksen tekeminen on erittäin merkittävä osa tätä juhlavuoden kokonaisuutta.

-Juhlapäätös tukee Turun kaupunkikeskustan kehittämistä sekä vahvistaa sen ympärivuotista houkuttelevuutta ja vetovoimaisuutta. Kokonaisuus palvelee myös valmistautumista Turun omaan juhlavuoteen 2029, Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell korostaa.

2029-strategiaa toteuttamassa

Historian museosta tehdään vetovoimainen kulttuurimatkailukohde, joka vahvistaa Turku-brändiä. Elämyskeskustyyppinen historian museo kertoo Turun ja Suomen historiasta. Käyntikohteena ja esitystekniikaltaan se rinnastuu tiedekeskuksiin. Museon kävijätavoite on 200 000 kävijää vuodessa.

Turku 2029 -säätiön ensisijainen tarkoitus on tukea kaupungin strategian toteutumista – kaupungin kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamista – vuoteen 2029 saakka, jolloin Turku täyttää 800 vuotta. Pääoman tuotto kohdennetaan kaupungin vetovoimaa ja kilpailukykyä lisääviin toimenpiteisiin ja investointeihin. Vuonna 2029 säätiö sijoittaisi pääoman tai osan siitä kaupunginvaltuuston päättämiin juhlavuoden investointeihin.

Luonto tiiviimmin osaksi kaupunkia

Aurajokivarren alueen kehittäminen kaupungin tärkeimpänä vetovoimakohteena on ollut viime vuosikymmenten aikana määrätietoista. Jokivarren jo valaistujen osien kehitystä on tarkoitus laajentaa koskemaan alueellisesti koko jokivartta lähiympäristöineen Tuomaansillalta Turun Linnalle sekä historiallista vanhakaupunkia. Valaistuksen, äänen ja kuvallisen elävöittämisen lisäksi kunnostetaan ja jatketaan rantamuureja ja rantarakenteita sekä lisätään viherrakentamista.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi on avattu Luontolahjani sata vuotiaalle -kampanja, jossa maanomistajia kannustetaan perustamaan omalle maalleen luonnonsuojelualue. Kampanjan tavoitteena on saada jokaiseen maakuntaan vähintään 100 hehtaaria uusia maanomistajan omistukseen jääviä, pysyviä suojelualueita. Turku hakee Varsinais-Suomen Ely-keskukselta Luolavuoren luonnonsuojelualueen perustamista. Alueella sijaitsee kolme museoviraston kuvaamaa muinaismuistoa, kaksi varhaismetallikautisia hautaröykkiöitä ja Turun kaupungin vanha rajakivi vuodelta 1530.