Turun ja Pietarin ystävyyskaupunkitoimintaa juhlistettiin Pietarin päivillä 22.–24.5. Kaupunkilaiset ja matkailijat olivat tervetulleita osallistumaan päivien kulttuuritapahtumiin. Samaan aikaan Turussa järjestettiin myös Suomalais-venäläinen ystävyyskuntakongressi, jonka suojelijoina olivat Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän Federaation presidentti Vladimir Putin.

Turku ja Pietari ovat olleet ystävyyskaupunkeja jo yli 60 vuotta. Joka toinen vuosi ystävyyskaupunkitoimintaa juhlistetaan vuoroin kummassakin kaupungissa. Tänä vuonna oli Turun vuoro toimia Pietarin päivien isäntänä toukokuun lopussa.

– Pietari on Turulle tärkeä ystävyys- ja kumppanikaupunki. Konkreettisella yhteistyöllämme on pitkät perinteet ja sitä tehdään paljon muun muassa yliopistojen ja yritysten välillä sekä ympäristö- ja nuorisoasioissa. Tulevaisuudessa panostamme yhteistyössä erityisesti kuntalaisille tarjottavien palvelujen kehittämiseen ja hyvien käytäntöjen vaihtamiseen, kuten julkisen liikenteen innovaatioihin. Ystävyyskuntakongressissa tätä palvelutematiikkaa tuodaan erityisesti esiin, sanoo Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell.

Pietarin päivien virallisessa ohjelmassa oli Suomalais-venäläisen ystävyyskuntakongressin avaus, asiantuntijatapaamisia sekä juhlavastaanotto Turun linnassa. Lisäksi kaupunkilaiset ja matkailijat kutsuttiin osallistumaan Pietarin kaupungin Turussa järjestämiin kulttuuritapahtumiin.

Pietarin varakuvernööri Sergei Movtšan sai Turulta lahjaksi pienoismallin Suomen Joutsenesta.

Ystävyyskuntakongressi toi yhteen päättäjät Suomesta ja Venäjältä

Viidennen Suomalais-venäläisen ystävyyskuntakongressin tavoitteena oli elävöittää ja antaa todellista sisältöä ystävyyskuntien kanssakäymiselle. Avausistunnossa puhuivat Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell, Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero ja Suomi-Venäjä Seuran puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni.

Käsiteltäviä aiheita olivat kunta- ja aluehallintojärjestelmät muutoksessa Suomessa ja Venäjällä, raja-alueyhteistyö, elinkeinoelämän ja matkailun mahdollisuudet, ympäristö- ja kunnallistekniikka sekä koulutus, kulttuuri ja kansalaistoiminta ystävyyskuntatoiminnan näkökulmasta.

Tapahtumaan oli kutsuttu suomalaiset kunnat, kaupungit ja maakunnat, joilla on ystävyyskunta tai -maakunta Venäjällä sekä Suomi-Venäjä-seuran paikallisyhdistykset ja piirijärjestöt. Osallistujia odotettiin noin 250–300. Edellinen kongressi järjestettiin Pietarissa vuonna 2012.

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen lausui keskiviikkona kongressin päätössanat. Puheessaan Lehtinen kiitti lämpimästi kongressivieraita ja siirsi seuraavan ystävyyskuntakongressin järjestysvastuun Tverin kaupungille.

Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen kiitti päätössanoissa kongressiin osallistuneita ja onnitteli Tverin kaupunkia seuraavan kongressin järjestämisestä.

 

Pietarin päivillä kaikille avoimia yleisötapahtumia

Pietarin päivien aikana turkulaiset ja matkailijat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Pietarin kaupungin Turussa järjestämiin kulttuuritapahtumiin.

Pietarilainen keittiömestari loihtii venäläisen keittiön antimia
Ravintola E. Ekblom, 22.–25.5.
Hinta- ja varaustiedustelut: https://www.eekblom.fi/

Asiakirjanäyttely Pietarin kansalliskirjaston ja Pietarin valtiollisen arkiston kokoelmista
Turun kaupungin kirjasto, avajaiset 22.5.
Vapaa pääsy.

Pietarin konserttikuoron konsertti
Turun tuomiokirkko, 23.5. klo 18, kesto n. 70 min.
Vapaa pääsy.

Pietari enkelten silmin – Iisakinkirkon valokuvanäyttely
Turun tuomiokirkko, avajaiset 23.5. klo 17.30, ennen Pietarin konserttikuoron konsertin alkua. Valokuvanäyttely on avoinna noin kuukauden.
Vapaa pääsy.

Billy's Band jazzyhtye esiintyy
Ravintola Vaakahuone, 23.5. klo 21, kesto n. 70 min.
Vapaa pääsy.
http://www.billysband.ru/

Lost Voices Of The Humdrum (Tavanomaisuuden menetetyt äänet)
Tanssiteatteri ERI, Suomen kantaesitys keskiviikkona 24.5. klo 19
Liput: 25 € / 23 € / 15 € www.lippu.fi
Lisätietoja esityksestä: www.eri.fi

Lisätietoja