Biologisen museon 110-vuostisjuhlavuoden kunniaksi museossa on avattu juhlanäyttely perjantaina 5.5. Näyttely kertoo tarinan museon synnystä tähän päivään valokuvin, tekstein, lehtileikkein ja vierailijoiden muistoin.

Museon tarina alkoi vuonna 1902, jolloin konsuli Alfred Jacobsson ja tämän vaimo Hélène lahjoittivat huomattavan summan rahaa Turun kaupungille Biologisen museon perustamista varten. Idean tähän he olivat saaneet hopeahääpäivämatkallaan Ruotsissa, Tukholman biologisessa museossa. Samoin kuin Tukholmassa, Turun museon näyttely tulisi koostumaan dioraamoista, joissa elävän näköiset täytetyt eläimet olisi sijoitettu niiden oikeaa elinympäristöä kuvaavaan rakennettuun maisemaan.

Museota toteuttamaan kutsuttiin Gustaf Kolthoff, eläintentäyttäjä, metsästäjä ja amatööriluonnontieteilijä, joka oli myös Tukholman biologisen museon takana. Kolthoffin työtoveriksi tuli hänen poikansa Kjell, jonka vastuulle kuuluivat erityisesti dioraamojen taustamaalaukset. Taustamaalausten avulla dioraamaan luotiin illuusio perspektiivistä.

Museo on lumonnut sukupolven toisensa jälkeen

Avautuessaan vuonna 1907 museosta tuli yksi Turun tärkeimmistä nähtävyyksistä. Yli sadan vuoden aikana maailma on muuttunut paljon, mutta museo on pysynyt tärkeänä osana turkulaisten elämää. Opettajat tuovat sinne oppilaansa, vanhemmat lapsena ja isovanhemmat lapsenlapsensa.

Museoon liittyy myös monia tarinoita vuosikymmenten varrelta. Vanhemmat kävijät muistelevat, miten vahtimestari joutui kantamaan veden mäkeä ylös kaupungin kaivosta, ennen kuin museo liitettiin vesijohtoverkostoon. Osa on kertonut, että kun yleislakon aikana kaikki muut paikat olivat kiinni ja seisahduksissa, oli Biologinen museo avoinna.

Biologinen museo. Kuva: TMK.

Matka Suomen luontoon

Taidokkaiden dioraamojen kautta kävijät ovat jo yli sadan vuoden ajan päässeet retkelle Suomen luontoon saaristosta Lapin tuntureille saakka. Kokonaisuudet on pyritty tekemään mahdollisimman elävän näköiseksi ja yksityiskohdissa pyritty tieteelliseen tarkkuuteen. Värikkäiden luontodokumenttienkin aikana museolla on edelleen tärkeä rooli ihmisten luontosuhteen kehittämisessä.

Museo on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä esimerkki 1900-luvun alun luonnonhistoriallisesta museosta niin arkkitehtuurinsa kuin dioraamojensa puolesta.

Biologinen museo 110 -vuotta -näyttely on avoinna vuoden 2017 loppuun asti.

Syntymäpäiväjuhla 15.7.

Museon syntymäpäiväjuhlaa vietetään sen avajaisten vuosipäivänä 15.7.2017. Vuosipäivänä museoon on ilmainen sisäänpääsy, ja kävijät voivat osallistua yleisöopastuksille klo 10 ja 13. Ruotsinkielinen opastus klo 15.