Turun katujen pesusta, aurauksesta, hiekotuksesta ja muusta kunnossapidosta saa nyt reaaliaikaista tietoa. Tieto on tarjolla sekä avoimen rajapinnan kautta että kätevässä karttanäkymässä.

Koodi avoimesti saatavilla

Turun katujen kunnossapitorajapinnasta tehtiin yhteensopiva Helsingin kaupungin rajapinnan kanssa. Sampsa Kuronen toteutti Helsinkiin rajapintaa hyödyntävän Aurat kartalla -visualisoinnin ja laittoi palvelun lähdekoodin kaikkien saataville. Turku hyödynsi tehtyä työtä, ja jakaa edelleen rajapinnan ja visualisoinnin lähdekoodit. Koodi on saatavilla Turun kaupungin Github-tililtä.

Kiinteistöliikelaitos on tehnyt sopimuksen yhden urakoitsijan kunnossapitokaluston seurantajärjestelmätiedon avoimesta jakamisesta. Tiedosta ilmenee millä kaduilla kunnossapidon ajoneuvo on kulkenut, ja mitä toimenpidettä se on tehnyt. Asukas voi tarkistaa kartalta mitkä kadut on jo pesty ja päättää kulkea töihin esimerkiksi juuri puhdistetun Puistokadun kautta katupölystä pöllyävän Koulukadun sijaan.

Turku on jaettu viiteen katu- ja viheralueiden kunnossapidon alueurakka-alueeseen. Uusien urakoiden alkaessa urakoitsijan on toimitettava Kiinteistöliikelaitokselle seurantatiedot avaamista varten. Vuoteen 2021 mennessä koko kaupungin kunnossapitotiedot saadaan avoimiksi.

Avoin data ja avoimet rajapinnat eivät sano asiaan perehtymättömälle juuri mitään, ja siksi Turun kaupungilla haluttiin havainnollistaa mitä tiedon liikkuminen avoimesti tarkoittaa näyttämällä kunnossapitotieto visuaalisessa muodossa. Tutustu karttanäkymään.

 

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos on mukana 6Aika -hankkeessa Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat. Turun vetovastuulla hankkeessa on kunnossapito-osuus.